Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Zapraszam dziś na ciasto, które zachwyciło mnie swoim smakiem. Jest to ciasto ucierane o smaku cynamonowym, z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich. Bardzo polubiłam dodatek orzechów w ciastach. A orzechy, rodzynki i cynamon to już naprawdę zgrane trio.
Ciasto cynamonowe jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Jest idealnie słodkie, puszyste, sycące. Pasuje znakomicie do kubka gorącej herbaty czy kawy. Ciasto przechowujemy w zamkniętym szczelnie pojemniku. Jest równie smaczne na drugi i trzeci dzień.
Przepis na to ciasto dostałam od cioci Eli, ślicznie dziękuję 😉
SKŁADNIKI:
- 250g masła,
- 250g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 4 jajka,
- 250g mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i ½ łyżki cynamonu,
- Kilka kropel aromatu cytrynowego,
- 125g rodzynek,
- 125g orzechów,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mała foremkę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mieszamy ze sobą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy połowę cukru i cukier waniliowy. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). W drugiej misce umieszczamy jajka z resztą cukru. Ubijamy je przez kilka minut mikserem do powstania jasnej i puszystej masy jajecznej. Następnie do masy maślanej dodajemy stopniowo aromat cytrynowy i masę jajeczną i ucieramy do połączenia. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Mieszamy do połączenia.
Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).
Życzę smacznego!