Clafoutis z czereśniami

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na francuski zakalec czyli bardzo proste i smaczne ciasto z czereśniami. Clafoutis to tradycyjne francuskie ciasto - przygotowywane zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Na słodko najczęściej pojawia się w towarzystwie wiśni. Można jednak dodać do niego ulubione owoce. A więc może być przygotowywane przez cały rok.

Ciasto po wymieszaniu jest dość rzadkie, ale nie należy się tym przejmować. Skoro ciasto to zakalec to nie może Wam się nie udać 🙂 My zjedliśmy je na zimno, ale można zjeść ten deser na ciepło, polecam 🙂
Gdy tylko pojawią się czereśnie nie zapomnijcie przygotować również sernika na zimno.

Składniki:

 

  • czereśnie 500g,
  • mąka 150g,
  • cukier 100g,
  • 3 jajka,
  • 200 g śmietany 12%,
  • cukier waniliowy 1 łyżka,
  • wiśniówka 2 łyżki,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • bułka tarta do obsypania formy,
  • masło do wysmarowania formy,
  • cukier puder do posypania,
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

 


Czereśnie drylujemy i osuszamy. Posypujemy je łyżką cukru, skrapiamy wiśniówką i odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, skórkę startą z cytryny, cukier waniliowy i sól. Jajka ubijamy na puszystą piane, dodajemy do suchych składników i miksujemy. Kolejno wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. 

 

Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno foremki wysypujemy czereśnie (powinny być w miarę suche, aby nie zabarwiły ciasta) i wlewamy ciasto. Pieczemy je w 180 stopniach przez 35 minut. Po wyjęciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto można podawać jeszcze ciepłe lub zimne. Smacznego 🙂



Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź