Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici

Przedstawiam Wam kolejną propozycję na grilla. Tym razem są to szaszłyki z mięsa mielonego w bałkańskim stylu. Jeżeli nie macie grilla to nie musicie się martwić, bo takie szaszłyki można również przygotować na patelni grillowej czy w piekarniku. Proponuję podać je z pieczywem i sosem pomidorowym.
Zapraszam do korzystania również z innych pomysłów na grillowe smakołyki.

Składniki:

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżka kolendry,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Czerwoną cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy mięso, dodajemy pokrojone warzywa, posiekane zioła, sos sojowy i oliwę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy - mięso powinno mieć intensywny smak.

Mięso odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły. Wilgotnymi dłońmi formujemy wałeczki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków (powinny być wcześniej namoczone, aby się nie przypaliły). Gotowe szaszłyki grillujemy z każdej strony na rumiano. Smacznego 🙂

Uwaga:

1) Szaszłyki można upiec również w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2) Zamiast pokrojonej papryki można użyć pasty paprykowej.


1 Komentarz

  1. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Eliza z bloga mojepasjekrakow:
    ” Jeśli znudziły się Wam tradycyjne szaszłyki i macie ochotę na małą odmianę – ta propozycja jest dla Was 🙂 “

    szaszlyki

Zostaw odpowiedź