Bułeczki są pyszne. Są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Mają neutralny smak więc pasują do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Bułeczki do drugiego wyrastania zostawiamy na noc w lodówce.
SKŁADNIKI (10 sztuk):
- 450g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka drożdży instant,
- 1 łyżeczka cukru,
- 250g jogurtu naturalnego gęstego,
- 60g masła,
- 60ml wody,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Podgrzewamy je razem na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia masła. Gdy masło się rozpuści to dodajemy jogurt, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilkę aż masa osiągnie temperaturę 40 stopni.
W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, drożdże i cukier. Suche składniki zalewamy ciepłą masą jogurtową, mieszamy. Dodajemy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Najlepiej wyrobić ciasto za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie luźne i lepkie. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do podrośnięcia. Ciasto będzie szybko rosło więc należy je co pół godziny przemieszać (odgazować).
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilkę na stolnicy. Dzielimy je na 10 części. Formujemy 10 okrągłych bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odległości, bo bułeczki podrosną. Bułeczki przykrywamy lub zawijamy folią (aby nie wysychały) i chowamy razem z blaszką na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy bułeczki z lodówki. Zostawiamy je na 30-45 minut, aby się ociepliły.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Tuż przed pieczeniem na każdej bułeczce robimy nacięcie na krzyż (nożyczkami lub nożem).
Bułeczki pieczemy około 20-25 minut (do zarumienienia).
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Możemy użyć świeżych drożdży zamiast suszonych. Należy ich wziąć wówczas 15g. Ze świeżymi drożdżami należy wykonać rozczyn.