Konfitura z czerwonej cebuli

Chcę Wam dziś pokazać bardzo fajny dodatek do dań. Zwykła cebulka, ale naprawdę niezwykła. Konfitura zazwyczaj kojarzy nam się z czymś słodkim, zazwyczaj z owocami. A tu mamy konfiturę z cebuli właśnie, o bardzo fajnym, słodko-ostrym smaku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pasztetu, przygotowałam z nią mięsko, ale o tym już niebawem. Z wędlinką na kanapkę też smakuje super. Polecam 🙂
Składniki:
  • 3 czerwone cebule (ok. 250g),
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • tymianek 1/3 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz
Przygotowanie:
 
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W mniejszym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy około 20-30 minut, aż cebula zmięknie, na małym ogniu. Gdy cebula będzie miękka wlewamy wino, dodajemy ocet winny i balsamiczny, dodajemy tymianek.

Dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze przez 20-30 minut stopniowo wsypując cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu do momentu odparowania większości płynu. Cebula powinna mieć delikatnie słodko-ostry smak i karmelowy "wygląd". Życzę smacznego 🙂



Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź