Rolada warzywna to nowy pomysł na ciepłe śniadanie lub kolację, lunch do pracy czy przekąskę na imprezę. Jest dość prosta i szybka do przygotowania, a do środka możemy włożyć ulubione składniki. Ja roladę posmarowałam kremowym serkiem, wyłożyłam sałatę i szynkę. Super sprawdzą się także plastry wędzonego łososia lub szynka parmeńska i mozzarella, a także grillowane haloumi.. Fajnie myślę sprawdzi się też nadzienie pieczarkowe. Roladę można podać także jako dodatek do dań mięsnych.
Aby przygotować roladę ścieramy na tarce wszystkie warzywa i odciskamy je z soku. Łączymy je z serem i jajkami, mieszamy. Wykładamy na blaszkę i pieczemy na rumiano. Lekko przestudzony placek smarujemy i wykładamy dodatki i zwijamy. Placek możesz pokroić na większe porcje lub na plastry niczym roladę i serwować na talerzu przekąsek.
Rolada zwija się całkiem ładnie. Ale jeśli chcesz ją podać pokrojoną w plastry to radzę warzywa zetrzeć jeszcze drobniej i wtedy będzie idealnie.

Wysokobiałkowy wrap warzywny
Więcej przepisów na pyszne śniadania
- Zapiekanka jajeczna z serkiem wiejskim
- Muffiny z szynką i serem
- Placek ze skyrem
- Śniadaniowa sałatka z serkiem wiejskim

Wrap proteinowy
Pyszna rolada warzywna, idealna do zabrania do pracy na lunch
Wrap warzywny z szynką i serkiem
Składniki (4 porcje):
- WRAP:
- 250g startej marchewki,
- 250g startej cukinii,
- 200g startych ziemniaków,
- 3 jajka,
- 150g tartego sera mozzarella (lub sera żółtego),
- sól,
- pieprz
- DODATKOWO:
- 200g szynki,
- 150g serka kremowego,
- garść rukoli
Przygotowanie:
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki. Starte warzywa odciskamy z soku. Przekładamy je do dużej miski. Dodajemy starty ser i jajka oraz przyprawy. Mieszamy do dokładnego połączenia składników. Masę wykładamy na blaszkę do pieczenia i dokładnie wyrównujemy. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach, góra-dół.
Wyjmujemy z piekarnika i delikatnie studzimy. Następnie placek odwracamy i delikatnie ściągamy papier. Smarujemy serkiem, posypujemy rukolą i wykładamy szynkę. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Smacznego!
Jedna porcja wrapa zawiera około 455kcal w tym:
- węglowodany – 18,8g,
- białko – 27,3g,
- tłuszcz – 34g.

Wrap śniadaniowy z piekarnika

Rolada warzywna z szynką i serkiem
Przepyszna roladka,super się zwija i nie pęka.Polecam wszystkim z całego serca 🥰
Bardzo dziękuję za komentarz 🤓