Śledzie pod pierzynką

Skoro święta tuż tuż to mam dla Was kolejny pomysł na śledzie.
Jedna z moich ulubionych sałatek - czyli śledzie pod pierzynką. Po pierwsze śledzie z buraczkami, majonezem i jajkami to świetne połączenie - te smaki do siebie bardzo pasują. Po drugie jest to sałatka warstwowa czyli coś dla oka i podniebienia.
Sałatka ta gości często na moim świątecznym stole 😉

Składniki:

  • 4-5 filetów śledziowych,
  • 4-5 ogórków konserwowych,
  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • 3 ugotowane buraczki,
  • 1 duża cebula,
  • majonez,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypiorek

Przygotowanie:
 

Śledzie umieszczamy w misce i zalewamy zimną wodą. Miskę wkładamy do lodówki i moczymy przez 8-12h. W zależności od słoności śledzi można kilka razy zmienić wodę tzn. wylać wodę w której moczą się ryby i wlać nową, świeżą. Najlepiej odkroić sobie kawałeczek śledzi i sprawdzić czy nie są już za słone.

Po wymoczeniu śledziu osuszamy. Następnie kroimy je w kostkę i układamy na dnie miski. Smarujemy je warstwą majonezu i posypujemy pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, układamy ją jako kolejną warstwę. Korniszony kroimy w kostkę i układamy na cebuli. Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę.

Układamy je na ogórkach. Całość ponownie smarujemy majonezem i oprószamy pieprzem. Buraki gotujemy, po wystudzeniu ścieramy je na grubych oczkach tarki. Odciskamy nadmiar soku powstałego podczas ścierania i układamy w misce. Kolejno smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy startymi na drobnych oczkach tarki jajkami i posiekanym szczypiorkiem. Każdą z warstw sałatki możemy oprószyć odrobiną soli i pieprzu. Z solą należy uważać, bo śledzie po wymoczeniu mogą być jeszcze słone. Sałatkę wstawiamy do lodówki do przegryzienia. Życzę smacznego 😉

Uwaga:
1) Ziemniaki i buraki gotujemy w mundurkach do miękkości.




14 komentarzy

  1. ta sałatka jest rewelacyjna, podajemy ją na zawsze na imieninach – wszyscy ją chwalą 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂 my ją też uwielbiamy 🙂

  2. Śledzie w pierzynie goszczą w naszym domu od dawien dawna choć ja ze względu na to, że buraczki puszczają kolor i nie wyglądają apetycznie, zamieniłam je na marchewkę 🙂 i jest czad <3

    • cukiereczek

      Sara w takim razie muszę spróbować z marchewką 🙂 Zawsze robimy z buraczkami 😛 Ciekawe jak będzie smakowała z marchewką 🙂

      • Jakie śledzie? I jak dlugo je moczyć?

        • cukiereczek

          Śledzie ala matias. Moczymy kilka godzin, co jakiś czas możemy spróbować i sprawdzić czy już są odpowiednio słone.

    • Niezmiennie od 5 lat na moim stole:)

      • cukiereczek

        Bardzo mi miło 🙂

  3. chciałabym zrobic salatkę na święta..wczytuję sie w przepis i nie widzę soli..nie jest potrzebna? prosiłabym o pilna odpowiedź Pozdrawiam

    • cukiereczek

      Możemy posolić odrobinę każdą warstwę, ale nie dużo, bo śledzie będą dawać tą słoność 😉
      Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂

  4. Szczególnie polecam tę sałatkę,nie tylko dla koloru ale i dla smaku.W wigilię rozpłynęła się w oka mgnieniu, z czego byłam bardzo zadowolona, bo pochwał mi nie brakowało.A to wszystko dzięki Tobie Cukiereczku,bo już nie jedną potrawę przyrządziłam wg. Twego przepisu.Za co Ci serdecznie dziękuję.

    • cukiereczek

      Ulcia, jest mi bardzo miło, cieszę się, że sałatka tak smakowała i dziękuję za ciepłe słowa 🙂 To miło słyszeć, że korzystasz z moich przepisów, polecam się również na przyszłość 🙂
      Pozdrawiam,
      Kasia

  5. Sałatka numer jeden na świątecznym stole.

    • cukiereczek

      Pięknie wyszła ♥️

Zostaw odpowiedź