Składniki:
- 4-5 filetów śledziowych,
- 4-5 ogórków konserwowych,
- 3 ugotowane ziemniaki,
- 3 ugotowane buraczki,
- 1 duża cebula,
- majonez,
- 4 jajka,
- sól,
- pieprz,
- szczypiorek
Przygotowanie:
Śledzie umieszczamy w misce i zalewamy zimną wodą. Miskę wkładamy do lodówki i moczymy przez 8-12h. W zależności od słoności śledzi można kilka razy zmienić wodę tzn. wylać wodę w której moczą się ryby i wlać nową, świeżą. Najlepiej odkroić sobie kawałeczek śledzi i sprawdzić czy nie są już za słone.
Po wymoczeniu śledziu osuszamy. Następnie kroimy je w kostkę i układamy na dnie miski. Smarujemy je warstwą majonezu i posypujemy pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, układamy ją jako kolejną warstwę. Korniszony kroimy w kostkę i układamy na cebuli. Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę.
Układamy je na ogórkach. Całość ponownie smarujemy majonezem i oprószamy pieprzem. Buraki gotujemy, po wystudzeniu ścieramy je na grubych oczkach tarki. Odciskamy nadmiar soku powstałego podczas ścierania i układamy w misce. Kolejno smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy startymi na drobnych oczkach tarki jajkami i posiekanym szczypiorkiem. Każdą z warstw sałatki możemy oprószyć odrobiną soli i pieprzu. Z solą należy uważać, bo śledzie po wymoczeniu mogą być jeszcze słone. Sałatkę wstawiamy do lodówki do przegryzienia. Życzę smacznego 😉
ta sałatka jest rewelacyjna, podajemy ją na zawsze na imieninach – wszyscy ją chwalą 🙂
Bardzo mi miło 🙂 my ją też uwielbiamy 🙂
Śledzie w pierzynie goszczą w naszym domu od dawien dawna choć ja ze względu na to, że buraczki puszczają kolor i nie wyglądają apetycznie, zamieniłam je na marchewkę 🙂 i jest czad <3
Sara w takim razie muszę spróbować z marchewką 🙂 Zawsze robimy z buraczkami 😛 Ciekawe jak będzie smakowała z marchewką 🙂
Jakie śledzie? I jak dlugo je moczyć?
Śledzie ala matias. Moczymy kilka godzin, co jakiś czas możemy spróbować i sprawdzić czy już są odpowiednio słone.
Niezmiennie od 5 lat na moim stole:)
Bardzo mi miło 🙂
chciałabym zrobic salatkę na święta..wczytuję sie w przepis i nie widzę soli..nie jest potrzebna? prosiłabym o pilna odpowiedź Pozdrawiam
Możemy posolić odrobinę każdą warstwę, ale nie dużo, bo śledzie będą dawać tą słoność 😉
Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂
Szczególnie polecam tę sałatkę,nie tylko dla koloru ale i dla smaku.W wigilię rozpłynęła się w oka mgnieniu, z czego byłam bardzo zadowolona, bo pochwał mi nie brakowało.A to wszystko dzięki Tobie Cukiereczku,bo już nie jedną potrawę przyrządziłam wg. Twego przepisu.Za co Ci serdecznie dziękuję.
Ulcia, jest mi bardzo miło, cieszę się, że sałatka tak smakowała i dziękuję za ciepłe słowa 🙂 To miło słyszeć, że korzystasz z moich przepisów, polecam się również na przyszłość 🙂
Pozdrawiam,
Kasia
Sałatka numer jeden na świątecznym stole.
Pięknie wyszła ♥️