Sałatka z quinoa, szparagami, suszonymi pomidorami i fetą

Pyszna, sezonowa, zdrowa sałatka, którą możemy podać na ciepło lub na zimno. Jest szybka do przygotowania - będzie idealna na lunch do pracy. W dodatku jest bezglutenowa.

Quinoa czyli komosa ryżowa to bardzo smaczne i sycące ziarno. Jest mało znana w Polsce, a bardzo ceniona zagranicą. Jest świetnym zamiennikiem kasz, ryżu, ziemniaków i makaronu. Jest bogatym źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Quinoe możemy spożywać na słodko i na wytrawnie. Na blogu możecie znaleźć przepis na kotleciki z cukinii z komosą ryżową i parmezanem.

Sałatka z quinoa, szparagami, suszonymi pomidorami i fetą

Sałatka z quinoa, szparagami, suszonymi pomidorami i fetą

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 100g quinoa (komosa ryżowa),
  • 70g sera feta,
  • 6 zielonych szparagów,
  • 4 suszone pomidory,
  • 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami,
  • 2 czubate łyżki pestek słonecznika,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Quinoę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Następnie kroimy je na 3cm kawałki. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy szparagi i gotujemy je przez 3 minuty. Szparagi odcedzamy i zostawiamy do osuszenia.

Suszone pomidory kroimy w małą kostkę. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Pestki słonecznika rumienimy na suchej patelni.

Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki. Mieszamy je z olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Należy uważać na sól, bo ser feta jest już słony.

Wierzch sałatki możemy dodatkowo posypać szczypiorkiem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Pestki słonecznika możemy zastąpić pestkami dyni.

Sałatka z quinoa, szparagami, suszonymi pomidorami i fetą

Sałatka z quinoa, szparagami, suszonymi pomidorami i fetą

 

Inspiracja: Kwestia Smaku





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź