Połączenie kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i sera feta jest pyszne. Wykorzystałam je już kilka razy, m.in. w tych przepisach:
- wytrawne ciastka jaglane z dynią,
- sałatka z kaszą jaglaną i bobem,
- makaron kukurydziany ze szpinakiem.
Sałatka jest prosta do przygotowania. Możemy podawać ją na ciepło lub na zimno. Bedzie idealna na lunch do pracy, a także na śniadanie.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 100g kaszy jaglanej (½ szklanki),
- 80g sera feta,
- 100g świeżego szpinaku,
- 6 suszonych pomidorów,
- 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami,
- 3 łyżki pestek słonecznika,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. W rondelku zagotowujemy wodę (około 300-350ml). Wrzucamy kaszę na wrzątek i gotujemy do miękkości (około 15-20 minut). Takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki. Kaszę po ugotowaniu studzimy.
Suszone pomidory kroimy w małą kostkę. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Pestki słonecznika rumienimy na suchej patelni. Szpinak płuczemy i pozostawiamy na sitku do obcieknięcia. Następnie wkładamy go na suchą patelnię i smażymy chwilkę aż zwiędnie. Ewentualnie po usmażeniu odciskamy nadmiar wody.
Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki. Mieszamy je z olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Życzę smacznego 🙂
Ciekawe zestawienie smakowe – dla mnie super! Miałam dzisiaj w pracy i jeszcze mam porcyjkę na jutro?
Asiu cieszę się, że smakuje 🙂
zrobiłam dzisiaj sałatkę, ma bardzo oryginalny smak, dzięki słonecznikowi jest co pochrupać, no i całkiem spokojnie może być daniem na kolację lub posiłek do pracy, polecam
Bardzo dziękuję za miły komentarz 😉