Dzięki panierce z płatków owsianych kotlety są bardziej dietetyczne. W połączeniu z surówką z selera tworzą sycący, zdrowy obiad.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- KOTLETY:
- 104g kaszy jaglanej (8 łyżek),
- 200g twarogu półtłustego,
- 2 jajka,
- 2 pory (200g),
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki oleju do smażenia,
- 8 łyżek płatków owsianych do panierowania,
- SURÓWKA:
- 200g obranego selera,
- 1 jabłko (180g),
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (60-80g),
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- Sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
KOTLETY: Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. W rondelku zagotowujemy wodę (około 350ml). Wrzucamy kaszę na wrzątek i gotujemy do miękkości (około 15-20 minut). Takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki. Kaszę po ugotowaniu studzimy. Najlepiej kaszę jest ugotować dzień wcześniej.
Pory kroimy w półtalarki i smażymy je kilka minut na 1 łyżce oleju aż zmiękną. Pory studzimy.
Twaróg rozgniatamy chwilkę widelcem lub mielimy 1-2 razy w maszynce.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce: jajka, natkę, kaszę, pora i twaróg, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z masy formujemy małe płaskie kotleciki i obtaczamy je w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Smażymy kotleciki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu.
SURÓWKA: Selera i jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki. Skrapiamy je sokiem z cytryny i mieszamy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Z podanych proporcji wychodzi 14 kotlecików.