Na blogu znajdziecie kilkanaście pomysłów na przygotowanie ŚLEDZI. Dzisiaj dorzucam jeszcze jeden. Śledzie w śmietanie to połączenie śledzi, cebuli, słodkich jabłek i kwaśnej śmietany. A więc tylko 4 składniki. Śledzie najpierw moczymy, aby nie były takie słone. Cebulę kroimy w bardzo drobne piórka, a jabłka w słupki. Ważne jest użycie dobrego, słodkiego i kruchego jabłka np. lobo. Wszystkie składniki układamy warstwowo i odstawiamy w chłodne miejsce. Tak przygotowane śledzie najlepsze są po 2-3 dniach, gdy smaki się przegryzą.
SKŁADNIKI :
- 500g filetów śledziowych matiasów,
- 2 kruche i słodkie jabłka np. lobo,
- 2 cebule,
- 400g gęstej śmietany 18%,
- 2-3 łyżki oleju słonecznikowego,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie zalewamy wodą i moczymy przez noc kilka razy zmieniając wodę. Po tym czasie dokładnie je odsączamy i kroimy w 2cm kawałki.
Cebule obieramy i kroimy w bardzo cienkie piórka. Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie pałeczki. Śmietanę mieszamy ze szczyptą soli, pieprzu i olejem.
W salaterce układamy kolejno: warstwę cebuli, warstwę jabłek i warstwę śledzi. Całość zalewamy śmietaną i odstawiamy.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli mamy bardzo ostrą cebulę to pokrojone umieszczamy na sitku i sparzamy.
Witam! Mogę użyć śledzi po wiejsku? Średnio lubimy solone. Pozdrawiam serdecznie.
Niestety nie wiem jak smakują śledzie po wiejsku więc trudno mi powiedzieć ?