Placuszki z gotowanych ziemniaków

Zapraszam dziś na pyszne placuszki, które przygotowuje się w moim domu. Najczęściej wykorzystujemy ziemniaki pozostałe z obiadu. Są pyszne, mięciutkie, posypane cukrem pudrem - idealne na śniadanie bądź kolację, a nawet obiad na słodko. Ich przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko dokładnie rozgnieść ziemniaki. Gdy jeszcze studiowałam wracając do domu na weekend często prosiłam mamę, aby mi je przygotowała, to dla mnie smak dzieciństwa.

 

Składniki:

  • 400g ugotowanych ziemniaków,
  • 150g mąki + do podsypywania,
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Ziemniaki zaraz po ugotowaniu należy dokładnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, tak jak na puree. Jeśli wykorzystujemy ziemniaki zimne to należy je przecisnąć przez praskę.
Ziemniaki umieszczamy w misce, wbijamy jajko, dodajemy cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz część mąki, mieszamy. Dodajemy resztę mąki i ciasto przenosimy na stolnicę. Rozwałkowujemy je na placek grubość 0,5cm. Z ciasta wycinamy szklanką krążki. Placuszki smażymy na smalcu na rumiano z obu stron. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Do przygotowania placuszków użyjmy „żółtej” odmiany ziemniaków. Ziemniaki „białe” sprawią, że ciasto będzie się kleiło i trzeba będzie użyć więcej mąki.
2) Ciasto należy podsypywać mąką, bo będzie się kleiło.


3 komentarzy

  1. Placuszki z ziemniakow są pyszne Sama nigdy nie robiłam wersji na słodko aż do dziś Są pyszne również z miodem

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowały ?

    • Mniam .mniam pychaaa.

Zostaw odpowiedź