Placki budyniowe z borówkami

Budyniowe dlatego, że ugotowany budyń dodajemy do ciasta. Placuszki wyszły pyszne, słodkie i puszyste. Podałam je z resztą ugotowanego budyniu, owocami i syropem klonowym. Świetnie sprawdzą się na weekendowe śniadanie. Ugotowany budyń nadaje ciastu fajnej konsystencji. Dodawałam go już do pączków i ciasta z rabarbarem.

Placki budyniowe z borówkami

Placki budyniowe z borówkami

SKŁADNIKI (20-25 sztuk):

  • BUDYŃ:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (2x40g),

  • 2 szklanki mleka,

  • 1 łyżka cukru,

  • PLACKI:

  • 1 i 1/3 szklanki ugotowanego budyniu z przepisu powyżej,

  • 2 szklanki mąki,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • ½ łyżeczki sody,

  • ¼ szklanki cukru (50g),

  • 2 jajka,

  • 1 szklanka mleka,

  • 1 i 1/3 szklanki borówek amerykańskich,

  • DODATKOWO:

  • Olej do smażenia,

  • borówki amerykańskie i maliny do podania,

  • syrop klonowy lub syrop z agawy,

PRZYGOTOWANIE:

BUDYŃ: Do rondelka wlewamy 1 i ½ szklanki mleka oraz dodajemy cukier. Mleko zagotowujemy. W pozostałym mleku (½ szklanki mleka) rozrabiamy budynie i wlewamy je na wrzące mleko. Ciągle mieszając masę zagotowujemy. Chwilkę gotujemy i masę zdejmujemy z ognia. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu. Nie powstanie nam wtedy kożuch. Budyń studzimy.

Odmierzamy 1 i 1/3 szklanki ugotowanego budyniu. Resztę odkładamy do podania.

PLACKI: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. W drugiej misce miksujemy mleko z jajkami i ugotowanym budyniem (1 i 1/3 szklanki). Dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Dodajemy borówki i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i smażymy placuszki (około 2-3 minuty z każdej strony).

Placki układamy na talerzu. Na placki wykładamy kleksy pozostałego budyniu. Posypujemy je borówkami i malinami i polewamy syropem klonowym (lub syropem z agawy). Podajemy na ciepło.

Życzę smacznego 🙂

Placki budyniowe z borówkami

Placki budyniowe z borówkami





4 komentarzy

  1. Rewelacyjne placki budyniowe z borówkami, niesamowity smak powstał przez
    dodanie do ciasta ugotowanego budyniu. Są mięciutkie i pulchne, serdecznie polecam.

    plackizborwkami

    • cukiereczek

      Pani Ireno prezentują się pięknie 🙂 Cieszę się, że smakowały.

  2. Placuszki wyszły puszyste i pyszne! Z pewnością będę robić je częściej 😀

    IMG_20180720_142159_HDR

    • cukiereczek

      Kate co za pyszności 🙂

Zostaw odpowiedź