Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to na pewno przypadną Wam do gustu te placuszki. Ich smak bardzo przypomina smak ciasta marchewkowego. Podałam je z sosem serowym i to był strzał w dziesiątkę. Do sosu możemy dodać garść posiekanych orzechów włoskich. Są szybkie i proste do przygotowania. Najlepsze będą na śniadanie.
SKŁADNIKI:
- 1 i ½ szklanki startej na grubych oczkach tarki marchewki,
- 1 jajko,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka maślanki,
- Szczypta soli,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 płaskie łyżki cynamonu,
- SOS:
- 100g kremowego serka,
- 2 łyżki mleka,
- ¼ szklanki cukru pudru,
- Kilka kropel aromatu cytrynowego,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. W jednej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Jajko roztrzepujemy z cukrem. Dodajemy maślankę, olej i mleko, dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Na końcu dodajemy startą marchew. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta. Smażmy na rumiano z obu stron.
Ser mieszamy z mlekiem i cukrem pudrem aż do połączenia. Uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy kilka kropel aromatu.
Gotowe placuszki rozkładamy na talerzyki i polewamy sosem.
Życzę smacznego:)