Pierogi z łososiem i serkiem śmietankowym

Skoro dziś piątek to zapraszam Was na pierogi z łososiem. Bardzo mile zaskoczyły mnie swoim smakiem. Są bardzo kremowe, lekkie i bardzo świeżo wyglądają na talerzu. Polecam jej Wam gorąco 🙂 A w weekend poczęstuje Was bardzo słodkimi pierożkami 🙂
Składniki:
  • CIASTO:
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • letnia woda
  • FARSZ:
  • 500 g łososia,
  • serek śmietankowy 125g,
  • 1 łyżka koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • cebula,
  • pęczek koperku,
  • kilka ziaren pieprzu
Przygotowanie:
 
Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy pęczek koperku, pokrojoną w części cebulę i kilka ziaren pieprzu. Wkładamy łososia i gotujemy 30 minut. Po ugotowaniu łososia odwracamy na druga stronę i pozostawiamy jeszcze w garnku. Łososia rozdrabniamy, dodajemy serek i koperek i doprawiamy do smaku. Na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy dołek.

Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letnią wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Pierogi należy bardzo dobrze zlepić, żeby nie rozpadły się podczas gotowania. Można je zlepić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Smacznego 🙂



Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź