Przygotowanie pierogów wymaga dłuższej chwili. ale jak już je robię, to od razu większą ilość. Latem obowiązkowo na moim stole pojawiają się pierogi z owocami. Tym razem połączyłam maliny, jagody i jeżyny. Tak oto powstały warte grzechu pierogi z owocami leśnymi skąpane w pysznym, cytrynowym sosie. Lekkie, pyszne, gorąco polecam 🙂
Składniki:
- 200g mąki,
- 1 łyżka oliwy,
- letnia woda,
- 100g malin,
- 100g jagód,
- 100g jeżyn,
- 1 cukier waniliowy (32g),
- 1,5 cytryny,
- 150ml wody,
- 100g śmietany kremówki,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo letnią wodę - zagniatamy ciasto na pierogi. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Owoce myjemy i wkładamy do miski, dodajemy cukier waniliowy i skórkę startą z połowy cytryny, mieszamy. Na każdym placku układamy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy około 3 minut po wypłynięciu. W tym czasie przygotowujemy sos. Sok z cytryny mieszamy z wodą, cukrem i kremówką. Wstawiamy na gaz i ciągle mieszając zagotowujemy. Mąki rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i wlewamy do masy cytrynowej, chwilkę całość razem gotujemy aż masa zgęstnieje. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy sosem, dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego 😉