Smak lata zamknięty w puszystej, maślanej bułeczce czyli drożdżówce z owocami. Korzystam z dobrodziejstw natury i piekę słodkie bułeczki non stop. W tym roku były już jagodzianki, bułeczki twarogowe z jagodami, bułki z truskawkami, z rabarbarem i malinami, giga bułki malinowe. A dziś częstuję Was słonecznymi drożdżówkami z morelami. Są po prostu pyszne! A jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę to upiecz drożdżówki z morelami w kształcie stokrotek (przepis TUTAJ).

Drożdżówki z morelami
Więcej przepisów na słodkie bułeczki

Drożdżówki z morelami
Mięciutkie i puszyste ciasto, soczyste morelei chrupiąca maślana kruszonka. To jest przepyszne!
Drożdżówki z morelami
SKŁADNIKI (10 sztuk):
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 2 i ¼ szklanki mąki pszennej (około 360-380g),
- 15g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych),
- 3 czubate łyżki cukru (45g),
- ¾ szklanki mleka (180ml),
- 60g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- ¼ łyżeczki soli,
- KRUSZONKA:
- 60g masła,
- 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
- 4 łyżki cukru (40g),
- 1 opakowania cukru wanilinowego (16g),
- DODATKOWO:
- około 400g moreli
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
Morele kroimy w ćwiartki. Wcześniej je płuczemy i dokładnie osuszamy i usuwamy pestkę.
KRUSZONKA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy. Masło roztapiamy i studzimy. Do suchych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy między palcami.

Składniki na kruszonkę

Przygotowanie kruszonki
CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

Przygotowanie rozczynu
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko i żółtko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Przygotowanie ciasta na drożdżówki
* Jeśli używamy suchych drożdży to: mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto na drożdżówki
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części (po około 70g każda).

Jak zrobić drożdżówki?
Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. Ciasto powinno być dość cienkie w tym miejscu. Aby dno szklanki nie przykleiło się do ciasta to najpierw oprószamy je mąką. We wgłębienie wkładamy porcję moreli.
Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki.

Drożdżówki z morelami
Bułeczki pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół. Smacznego!

Drożdżówki z morelami