Drożdżówki z malinami i migdałową kruszonką

Drożdżówki z malinami to pyszne letnie bułeczki wypełnione owocami i posypane kruszonką. Puszyste ciasto skrywa w sobie soczyste owoce, a wierzch zwieńcza kruszonka. Koniecznie trzeba je upiec latem, gdy maliny są najsłodsze. Aby urozmaicić mój wypiek tym razem do drożdżówek przygotowałam kruszonkę migdałową. Migdały fajnie łączą się z malinami,

Tutaj znajdziesz więcej przepisów na drożdżówki.

Drożdżówki z malinami i migdałową kruszonką

Drożdżówki z malinami i migdałową kruszonką

Takie bułeczki są idealne na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek czy lekką kolacją. Moje dzieci zjadają je najchętniej ze szklanką zimnego mleka lub (w chłodniejsze dni) ze szklanką kakao. Sprawdzą się idealnie do zabrania na wynos do szkoły, na wycieczkę i na piknik.

Drożdżówki z malinami i migdałową kruszonką

Drożdżówki z malinami i migdałową kruszonką

Więcej przepisów na słodkie bułeczki

Drożdżówki z malinami i migdałową kruszonką

Drożdżówki z malinami i migdałową kruszonką

Mięciutkie i puszyste ciasto, soczyste i kwaskowate maliny oraz słodka, chrupiąca i maślana kruszonka. To jest smak lata zamknięty w bułeczce.

Drożdżówki z malinami i migdałową kruszonką

SKŁADNIKI (10 sztuk):

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej (około 360-380g),
  • 15g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych),
  • 3 czubate łyżki cukru (45g),
  • ¾ szklanki mleka (180ml),
  • 60g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • KRUSZONKA MIGDAŁOWA:
  • 55g masła,
  • 80g mąki pszennej,
  • 55g cukru,
  • 40g płatków migdałowych,
  • DODATKOWO:
  • około 300g malin,
  • cukier
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

KRUSZONKA MIGDAŁOWA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier i płatki migdałowe. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy zimne, pokrojone na kawałki masło i wyrabiamy między palcami do powstania kruszonki. Kruszonkę chowamy do lodówki na czas przygotowania bułeczek.

*Jeśli chcesz przygotować tradycyjną kruszonkę zamiast migdałowej to przepis na nią znajdziesz TUTAJ.

Przygotowanie migdałowej kruszonki

Przygotowanie migdałowej kruszonki

CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

Przygotowanie rozczynu

Przygotowanie rozczynu

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko i żółtko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Przygotowanie ciasta na drożdżówki

Przygotowanie ciasta na drożdżówki

* Jeśli używamy suchych drożdży to: mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto na drożdżówki

Wyrośnięte ciasto na drożdżówki

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części (po około 70g każda).

Jak zrobić drożdżówki?

Jak zrobić drożdżówki?

Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut – powinny podwoić swoją objętość.

Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. Ciasto powinno być dość cienkie w tym miejscu. Aby dno szklanki nie przykleiło się do ciasta to najpierw oprószamy je mąką. We wgłębienie wkładamy porcję malin. Maliny posypujemy 1-2 łyżeczkami cukru.

*Bułeczki można upiec także z owocami mrożonymi. Nie rozmrażamy ich wcześniej. Wówczas czas pieczenia bułek może się wydłużyć minimalnie o kilka minut.

Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki migdałowej.

Drożdżówki z malinami przed pieczeniem

Drożdżówki z malinami przed pieczeniem

Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół. Smacznego!

Drożdżówki z malinami i migdałową kruszonką

Drożdżówki z malinami i migdałową kruszonką

Jeśli przygotujesz drożdżówki z malinami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź