Kompot żurawinowy

Kompot ma pyszny słodko-kwaśny smak. Będzie idealną propozycją na wigilijny stół. To świetna alternatywa dla kompotu z suszu. Za kompotem z suszu nie wszyscy przepadają, a ten kompot o pięknym, czerwonym kolorze na pewno pokochają 🙂
Kompot żurawinowy

Kompot żurawinowy

SKŁADNIKI:

  • 500g żurawiny świeżej,
  • 1 jabłko,
  • 1 pomarańcza,
  • 3 goździki,
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 8 szklanek wody,
  • Cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Żurawinę umieszczamy na sitku i przepłukujemy zimną wodą. Przekładamy ją do garnka, zalewamy zimną wodą. Dodajemy goździki, cynamon i kardamon i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 40 minut. W tym czasie pomarańczę dokładnie obieramy i kroimy w plasterki. Z jabłka usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki.

Owoce dodajemy do gotującej się żurawiny i gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec dodajemy cukier do smaku. Kompot zdejmujemy z ognia i przecedzamy przez sitko. Podajemy na ciepło lub schłodzony.

Życzę smacznego 🙂
Kompot żurawinowy

Kompot żurawinowy





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź