Kompot ma pyszny słodko-kwaśny smak. Będzie idealną propozycją na wigilijny stół. To świetna alternatywa dla kompotu z suszu. Za kompotem z suszu nie wszyscy przepadają, a ten kompot o pięknym, czerwonym kolorze na pewno pokochają 🙂
SKŁADNIKI:
- 500g żurawiny świeżej,
- 1 jabłko,
- 1 pomarańcza,
- 3 goździki,
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
- 8 szklanek wody,
- Cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Żurawinę umieszczamy na sitku i przepłukujemy zimną wodą. Przekładamy ją do garnka, zalewamy zimną wodą. Dodajemy goździki, cynamon i kardamon i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 40 minut. W tym czasie pomarańczę dokładnie obieramy i kroimy w plasterki. Z jabłka usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki.
Owoce dodajemy do gotującej się żurawiny i gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec dodajemy cukier do smaku. Kompot zdejmujemy z ognia i przecedzamy przez sitko. Podajemy na ciepło lub schłodzony.
Życzę smacznego 🙂