Drink Mojito to jeden z moich ulubionych drinków. Nie lubię monotonii w kuchni i dlatego postanowiłam przy nim trochę poeksperymentować i jednocześnie zaskoczyć moich gości.
W drinku tym obowiązkowo musi być rum, mięta i limonka - ja poszłam o krok dalej i dodałam do niego różne owoce. Dziś proponuję Wam wersję z kiwi. Dzięki dodatkowi kiwi drink zyskuje nowego smaku nie tracąc przy tym pierwotnego charakteru.
Drink wspaniale prezentuje się w szklance i rewelacyjnie smakuje, ale o tym musicie przekonać się już sami 🙂
Składniki:
- rum 50ml,
- liście mięty,
- pół limonki,
- cukier trzcinowy 2 łyżeczki,
- 1 kiwi,
- woda gazowana,
- kostki lodu
Przygotowanie:
Limonkę myjemy i odkrawamy końcówki, kroimy ją na pół. Każdą z połówek kroimy na 3 części. Po 3 kawałki limonki wrzucamy do szklanki, dosypujemy cukier trzcinowy i ugniatamy wszystko razem tak, aby limonka puściła sok. Następnie do szklanki wkładamy kilka listków mięty, można je przed włożeniem chwilkę ścisnąć w dłoniach. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę, następnie dodajemy do szklanki.
Można jeszcze delikatnie wszystko zgnieść, żeby kiwi puściło sok, ale tak, żeby nie rozgniotło się całkowicie. Dosypujemy kruszonego lodu prawie do końca. Wlewamy rum i szklankę dopełniamy wodą gazowaną. Życzę smacznego 😉