Krokiety z malinami i mascarpone

Czy próbowaliście kiedyś robić krokiety na słodko? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie. Naleśnikowe ciasto połączyłam z kremowym serkiem mascarpone i świeżymi malinami. Takie połączenie to prawdziwe niebo w gębie. Krokiety smakują świetnie na ciepło i na zimno. Są delikatne i kremowe w smaku, słodkie i kwaśne, dzięki dodatkowi malin.

Możemy je zaserwować na śniadanie, obiad na słodko, a także deser.

Krokiety z malinami i mascarpone

Krokiety z malinami i mascarpone

SKŁADNIKI:

  • 8 naleśników,

  • 250g serka mascarpone,

  • 8 łyżeczek cukru pudru,

  • 300g malin,

  • 2 jajka,

  • Bułka tarta do panierowania,

  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem do połączenia składników. Na talerzu rozkładamy po jednym naleśniku i smarujemy go porcją serka. Na serek wykładamy kilka malin. Naleśnika zwijamy formując kształt krokieta: najpierw zakładamy na siebie przeciwległe boki naleśnika, a następnie zwijamy ciasno rulon. TUTAJ możecie zobaczyć jak zwijać krokiety. Jajka rozkłócamy. Zwinięte naleśniki maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Naleśniki smażymy na oleju na rumiano z każdej strony – kładziemy je złączeniem do dołu na patelni.

Smacznego 🙂

Uwaga:

1) Naleśniki możesz przygotować na podstawie tych proporcji:

  • 1 szklanka mąki,

  • 1 szklanka mleka,

  • 2 jajka,

  • 4 łyżki wody,

  • szczypta soli,

  • olej do smażenia,

Do miski wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajko i mąkę i szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy cienkie naleśniki.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź