Czy próbowaliście kiedyś robić krokiety na słodko? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie. Naleśnikowe ciasto połączyłam z kremowym serkiem mascarpone i świeżymi malinami. Takie połączenie to prawdziwe niebo w gębie. Krokiety smakują świetnie na ciepło i na zimno. Są delikatne i kremowe w smaku, słodkie i kwaśne, dzięki dodatkowi malin.
Możemy je zaserwować na śniadanie, obiad na słodko, a także deser.
SKŁADNIKI:
-
8 naleśników,
-
250g serka mascarpone,
-
8 łyżeczek cukru pudru,
-
300g malin,
-
2 jajka,
-
Bułka tarta do panierowania,
-
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem do połączenia składników. Na talerzu rozkładamy po jednym naleśniku i smarujemy go porcją serka. Na serek wykładamy kilka malin. Naleśnika zwijamy formując kształt krokieta: najpierw zakładamy na siebie przeciwległe boki naleśnika, a następnie zwijamy ciasno rulon. TUTAJ możecie zobaczyć jak zwijać krokiety. Jajka rozkłócamy. Zwinięte naleśniki maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Naleśniki smażymy na oleju na rumiano z każdej strony – kładziemy je złączeniem do dołu na patelni.
Smacznego 🙂
Uwaga:
1) Naleśniki możesz przygotować na podstawie tych proporcji:
-
1 szklanka mąki,
-
1 szklanka mleka,
-
2 jajka,
-
4 łyżki wody,
-
szczypta soli,
-
olej do smażenia,
Do miski wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajko i mąkę i szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy cienkie naleśniki.