Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą

Krokiety to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jeśli nie udało nam się ususzyć grzybów leśnych warto sięgnąć po pieczarki. Do pieczarek dodajemy kapustę i otrzymamy pyszne nadzienie. Krokiety podaje się u mnie z czerwonym barszczem. Takie krokiety możemy przygotowywać o dowolnej porze roku. Mogą wówczas stanowić jarski obiad. Z mojego przepisu otrzymacie 24 krokiety. Jest to porcja dość spora. jeśli chcecie rpzygotowac mniej to po prostu zmniejszcie proporcje.

Zobaczcie również moje inne propozycje na wigilijną kolację.

Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą

Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą

SKŁADNIKI (6-12 porcji):

  • NALEŚNIKI (20-24 sztuki):
  • 4 jajka,
  • 4 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 szklanki mleka,
  • 3 szklanki wody,
  • 4 łyżki oleju,
  • NADZIENIE:
  • 1kg pieczarek,
  • 1kg  kiszonej kapusty,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Masło do smażenia,
  • DODATKOWO:
  • 4 jajka,
  • Bułka tarta do panierowania,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

NADZIENIE: Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Odciskamy nadmiar wody. Kapustę drobno siekamy. Pieczarki płuczemy i osuszamy.

Następnie drobno je siekamy. Na dużej patelni szklimy posiekane w kostkę cebule. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy razem całość przez kilka minut aż całą woda z pieczarek wyparuje. Wówczas dodajemy kapustę. Smażymy razem 15-20 minut często mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majeranek. Nadzienie odstawiamy do wystudzenia.

Na talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję farszu i zwijamy go ciasno tak jak krokieta. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami. Jajka rozkłócamy ze szczyptą soli i pieprzu. Zwinięte naleśniki maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Obsmażamy je na oleju na rumiano z każdej strony. Smażymy na wolnym ogniu.

Życzę smacznego  🙂

Nie wiecie jak się zwija krokiety? Przygotowałam dla Was małą instrukcję:

Na talerzu rozkładamy naleśnika i nakładamy porcję farszu.

Na talerzu rozkładamy naleśnika i nakładamy porcję farszu.

Zakładamy "boki" naleśnika do środka.

Zakładamy "boki" naleśnika do środka.

Naleśnika ciasno zwijamy.

Naleśnika ciasno zwijamy.

Zwiniętego naleśnika maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej.

Zwiniętego naleśnika maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej.

Krokiety smażymy na rumiano z każdej strony na wolnym ogniu.

Krokiety smażymy na rumiano z każdej strony na wolnym ogniu.

Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą

Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą





15 komentarzy

  1. Przepisałam przepis na krokiety.mam nadzieję,że na świeta będą nam smakowały.Musze Ci się przyznac,że nigdy w całym moim długim zyciu nie jadłam,ani nie robilam ich.Twój przepis prosty,bez kombinacji.Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

    • cukiereczek

      Torunianka101 w takim razie gorąco polecam Ci ich przygotowanie 🙂 Nie ma nic lepszego niż krokiety i kubek czerwonego barszczu 🙂

  2. Wlasnie gotujr kapuste, pieczarki zrobiome a ciasto wymieszane i odpoczywa sobie a skladniki zaprzyjazniaja sie ze soba 🙂
    Przepis trafilam z miesiac temu na fb i powiedzialam sobie ‘to jest to’przemowil do mnie, mam nadzieje ze beda tak pyszne jak wspaniale wygladaja 🙂

    • cukiereczek

      Patksp mam nadzieję, że wyjdą super i będą smakowały Tobie i całej rodzinie 🙂 Koniecznie pochwal się zdjęciem swoich krokietów 🙂 Jako wskazówkę dodam, że naleśniki zwijaj jeszcze lekko ciepło, wtedy będą się idealne 🙂

      • Hej wyszły super przepyszne, naleśnikowe ciasto rewelacja,bo zawsze te naleśniki mi się kruszywa i pedały. Dziś robię znowu krokiety z twojego przepisu ślę dodałam mięsko zamiast pieczarek

        • cukiereczek

          Patksp bardzo miło mi to czytać 🙂 Z mięsem wyjdą pewnie przepyszne.
          Pozdrawiam,
          Kasia

        • Jejku. Pisałam że słownikiem i nie zauważyłam że takie byki walnelam,
          Chodziło mi o to że naleśniki zawsze mi pękały a ten przepis jest najlepszy, pozdrawiam

    • Witaj:-) uwielbiam Twoje przepisy i zawsze jak czegoś szukam to najpierw zaglądam tu:-)mam pytanko co myślisz o tym żeby krokiety zrobić wcześniej 2-3 dni a potem usmażyć?czy lepiej usmażyć i odgrzać np w piekarniku? Pozdrawiam serdecznie

      • cukiereczek

        Sabina bardzo mi miło 🙂 Krokiety świetnie się mrożą więc możesz je już dziś usmażyć i zamrozić, a później podgrzać w mikrofali lub piekarniku,

  3. Naleśniki super 🙂

    • cukiereczek

      Mariola233 dzięki 🙂

  4. Po raz kolejny jak co roku wracam do twoich przepisów 🙂 krokiety są najlepsze i nie tylko one

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂 Wesołych Świąt!

    • Bardzo dobry farsz. Sprawdził się także w pierogach.

      • cukiereczek

        Bardzo mi miło 🙂

Zostaw odpowiedź