Kochani, witam Was w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Ponieważ zbliża się Wielkanoc to przygotowałam babeczki ze świąteczną dekoracją. Babeczki te będą pięknie prezentowały się na świątecznym stole. Są lekkie i puszyste, udekorowane klasycznym kremem maślanym. Aby jeszcze bardziej wzmocnić ich wielkanocny charakter dodałam do kremu odrobinę żółtego barwnika. Jeśli nie przepadacie za kremem maślanym możecie je równie dobrze przyozdobić bitą śmietaną lub kremem budyniowym. Babeczki skrywają w swoim wnętrzu słodką niespodziankę - czekoladowe jajeczka 🙂 Jajeczka wcześniej zamrażamy, aby nie roztopiły się znacznie podczas pieczenia.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- CIASTO:
- 120g masła,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 jajka,
- ½ łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ szklanki mleka,
- 12 czekoladowych jajeczek,
- KREM:
- 120g miękkiego masła,
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub śmietankowego,
- 1 i 2/3 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki mleka,
- Odrobina żółtego barwnika spożywczego,
- DODATKOWO:
- Czekoladowe jajeczka do dekoracji,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladowe jajeczka umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 3 godziny. Można je włożyć nawet 1 dzień wcześniej do zamrażarki).
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło przekładamy do miski. Dodajemy cukier. Ucieramy je razem aż do uzyskania jasnej, puszystej masy (3-4 minuty). Wówczas dodajemy aromat i miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku dobrze ucierając po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mleko i mąkę w dwóch turach i miksujemy.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy ciasta do ¾ wysokości. Następnie wkładamy po jednym zamrożonym jajeczku. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (lub około 25 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem). Po upieczeniu muffinki studzimy.
KREM: Miękkie masło ucieramy mikserem stopniowo dodając cukier puder. Powinna powstać jasna i puszysta masa. Następnie ciurkiem dodajemy mleko wymieszane z aromatem i odrobiną barwnika (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy.
Gotowy krem przekładamy do szprycy lub rękawa i dekorujemy nim wierzch babeczek. Na kremie układamy kilka czekoladowych jajeczek. Babeczki przechowujemy w lodówce. Należy wyjąć je kilkanaście minut przed podaniem z lodówki, aby maślany krem zmiękł.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli nie możecie znaleźć w sklepie czekoladowych jajeczek wykorzystajcie m&ms.
Przepis na podstawie bloga Mała Cukierenka.
Dzień dobry, mam pytanie. Robię babeczki dzisiaj, a potrzebuję ich na jutro. Czy krem na wierzchu przetrwa, powinnam wstawić babeczki do lodówki? Czy może lepiej nie ryzykować i udekorować babeczki jutro?
To krem maślany, może Pani go nałożyć nawet 2 dni wcześniej, przetrwa 🙂 Po udekorowaniu babeczek kremem przechowujemy je w lodówce. Krem wówczas stwardnieje. Gdy babeczki wyjmiemy i się ocieplą to krem zrobi się miękki, idealny do jedzenia.
Moje babeczki prezentują się tak ? dziękuje za przepis ?
Justyna jakie piękne ?