Zupy gulaszowe oraz gulasze to jedne z moich ulubionych smaków. Możecie się o tym przekonać zaglądając do kategorii mięsa. W zimne jesienne dni nie ma nic lepszego niż porcja gorącej, sycącej, rozgrzewającej zupy. I taką właśnie zupą Was dziś częstuję. Znajdziecie w niej konkretną porcję mięsa oraz moc warzyw. Dodatek kminku sprawia, że zupa ma staropolski charakter, ale wspomaga także trawienie. Do zupy podajemy pajdę świeżego chleba.
SKŁADNIKI:
- 400g karkówki,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 4 ziemniaki,
- kawałek selera,
- biała część pora,
- smalec do smażenia,
- 2 kolorowe papryki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę kroimy w kostkę, oprószamy mąką i podsmażamy na smalcu na rumiano. Mięso przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora w plasterki, selera i cebulę w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy 4-5 szklanek wody, dodajemy słodką i ostrą paprykę, kminek i koncentrat, gotujemy około 45 minut. 25 minut przed końcem dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, a 15 minut przed końcem dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
W między czasie zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy ze świeżym chlebem. Życzę smacznego 🙂
Robiłam wczoraj zupę z tego przepisu, wyszła bardzo dobra, polecam
cieszę się, że zupa Ci smakowała 😉
Pycha!!! idealna na jesień 🙂
wygląda bardzo smacznie 😉
Właśnie podałam ją na obiad, rewelacja!
bardzo mi miło 😉
Witam Cię bardzo ciepło ?:-) chciałam zapytać ile porcji wychodzi z tego przepisu? ponieważ chcę ją zrobić na imprezę rodzinną na 15 osób 😉
Sabina 4-6 porcji ?