Staropolska zupa gulaszowa z karkówką

Zupy gulaszowe oraz gulasze to jedne z moich ulubionych smaków. Możecie się o tym przekonać zaglądając do kategorii mięsa. W zimne jesienne dni nie ma nic lepszego niż porcja gorącej, sycącej, rozgrzewającej zupy. I taką właśnie zupą Was dziś częstuję. Znajdziecie w niej konkretną porcję mięsa oraz moc warzyw. Dodatek kminku sprawia, że zupa ma staropolski charakter, ale wspomaga także trawienie. Do zupy podajemy pajdę świeżego chleba.
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

SKŁADNIKI:

  • 400g karkówki,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki  czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 4 ziemniaki,
  • kawałek selera,
  • biała część pora,
  • smalec do smażenia,
  • 2 kolorowe  papryki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę kroimy w kostkę, oprószamy mąką i podsmażamy na smalcu na rumiano. Mięso przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora w plasterki, selera i cebulę w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy 4-5 szklanek wody, dodajemy słodką i ostrą paprykę, kminek i koncentrat, gotujemy około 45 minut. 25 minut przed końcem dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, a 15 minut przed końcem dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.

W między czasie zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy ze świeżym chlebem. Życzę smacznego 🙂

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa





8 komentarzy

  1. Robiłam wczoraj zupę z tego przepisu, wyszła bardzo dobra, polecam

    • cukiereczek

      cieszę się, że zupa Ci smakowała 😉

  2. Pycha!!! idealna na jesień 🙂

  3. wygląda bardzo smacznie 😉

  4. Właśnie podałam ją na obiad, rewelacja!

    • cukiereczek

      bardzo mi miło 😉

  5. Witam Cię bardzo ciepło ?:-) chciałam zapytać ile porcji wychodzi z tego przepisu? ponieważ chcę ją zrobić na imprezę rodzinną na 15 osób 😉

    • cukiereczek

      Sabina 4-6 porcji ?

Zostaw odpowiedź