Pierogi ze szparagami, boczkiem i kremowym serkiem

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Przygotowałam z nimi niedawno makaron, a teraz proponuję Wam rewelacyjne pierogi. Pierogi są delikatne w smaku, sycące i lekkie. Wiosennego charakteru dodają im szparagi i koperek. Polecam je na obiad. W wersji wegetariańskiej możemy pominąć boczek. Podajemy je z podsmażoną na złoto cebulką i/lub boczkiem lub możemy je posypać startym parmezanem.

Pierogi ze szparagami, boczkiem i kremowym serkiem

Pierogi ze szparagami, boczkiem i kremowym serkiem

SKŁADNIKI (3-4 porcje):

  • CIASTO:

  • 375 g mąki,

  • 1,5 łyżki oleju,

  • Szczypta soli,

  • ciepła woda (około ¾ szklanki),

  • NADZIENIE:

  • 1 pęczek szparagów (500g),

  • 1 cebula,

  • 125 g boczku,

  • 125g kremowego serka,

  • 1,5 łyżki posiekanego koperku,

  • Pieprz,

  • Sól,

  • Olej do smażenia,

  • Ewentualnie 1-2 łyżki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Kroimy je na 2-3 części. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzucamy szparagi, ponownie wodę zagotowujemy. Szparagi gotujemy na średnim ogniu około 1-2 minuty ( jeśli były grubsze to 3 minuty). Od razu przekładamy je do zimnej wody na kilka minut i odsączamy na sicie.

Boczek drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy boczek i smażymy go na rumiano.

Odsączone szparagi siekamy bardzo drobno. W misce łączymy wszystkie składniki: szparagi, boczek, serek, koperek i mieszamy, Nadzienie doprawiamy do smaku. Jeśli farsz wydaje nam się „mokry” to dodajemy do niego odrobinę bułki tartej.

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  1. Z podanych proporcji wychodzi około 25-30 pierogów.

Pierogi ze szparagami, boczkiem i kremowym serkiem

Pierogi ze szparagami, boczkiem i kremowym serkiem

Pierogi ze szparagami, boczkiem i kremowym serkiem

Pierogi ze szparagami, boczkiem i kremowym serkiem





1 Komentarz

  1. Ale pyszne pierogi…:-)

Zostaw odpowiedź