Przygotowałam te kluski z myślą o moim chłopaku Michale, bo je uwielbia. Podpatrzyłam je u jego mamy. Kluski nie są pracochłonne, są tanie do przygotowania i bardzo sycące. Fajne jest w nich to, że do ich przygotowania możemy wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu i mięso z rosołu. Ja użyłam mięsa wołowego i z kurczaka. Zwracam uwagę na odmianę ziemniaków. Do takich klusek najlepsza będzie ich żółta odmiana. Kluski podajemy z podsmażoną cebulką. Świetnie pasuje do nich także szklanka czerwonego barszczu.
SKŁADNIKI:
- KLUSKI:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- Szczypta soli,
- Mąka ziemniaczana,
- Mąka pszenna do podsypywania,
- FARSZ:
- 650g mięsa z rosołu,
- 1 cebula,
- Sól,
- Pieprz,
- Szczypta słodkiej i ostrej papryki,
- 1 łyżeczka majeranku,
PRZYGOTOWANIE:
FARSZ: Cebulę obieramy i podsmażamy. Mięso z rosołu – np. pól na pół mięso z kurczaka i wołowina – mielimy razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa, wystarczy zmielić tylko raz. Dodajemy kilka łyżek bulionu/rosołu jeśli mięso jest za suche. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.
KLUSKI: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przekładamy do miski. Wycinamy jedną czwartą część ciasta i zastępujemy ją mąką ziemniaczaną. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Przenosimy się z ciastem na stolnicę, podsypujemy mąką pszenną i zagniatamy ciasto, powinno być jednolite. Z ciasta urywamy po kawałku, rozpłaszczamy go na dłoni, nakładamy porcję farszu. Ciasto zlepiamy i formujemy podłużnego kluska długości około 10cm. Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia w osolonej wodzie.
Podajemy z podsmażoną na złoto cebulką.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
- Do przygotowania klusek użyjmy żółtej odmiany ziemniaków. Biała odmiana może spowodować, że kluski się nie udadzą.
- Nie wyrabiamy za długo ciasta, bo zacznie się robić „lejące”.
- Kluski możemy również podać z podsmażonym boczkiem.
- Do przygotowania klusek można użyć już ugotowanych ziemniaków np. pozostałych z obiadu.
- Jeśli kluski dokładnie utłuczemy to nie ma konieczności przepuszczania ich przez praskę.
- Do przygotowania klusek możemy użyć dowolnego mięsa z rosołu – polecam jednak, aby użyć różne rodzaje mięsa np. drobiowego, wołowego i wieprzowego, kluski zyskają na smaku. Dodatkowo mięso dobrze doprawiamy solą.
Czy to są takie kluski śląskie tylko nadziane?
tak, dokładnie 🙂
Zrobilam i ja 🙂 wprawdzie w ksztalcie tradycyjnym, jednak smak pozostaje ten sam… Kawalek nieba na talerzu 🙂
Bardzo się cieszę, że kluski smakowały 🙂
Zrobiłam kluseczki, wyszły przepyszne, wszystkim bardzo smakowały 🙂
Wyglądają wyśmienicie. Apetyczne:)