Ziemniaczane cygara z mięsem

Przygotowałam te kluski z myślą o moim chłopaku Michale, bo je uwielbia. Podpatrzyłam je u jego mamy. Kluski nie są pracochłonne, są tanie do przygotowania i bardzo sycące. Fajne jest w nich to, że do ich przygotowania możemy wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu i mięso z rosołu. Ja użyłam mięsa wołowego i z kurczaka. Zwracam uwagę na odmianę ziemniaków. Do takich klusek najlepsza będzie ich żółta odmiana. Kluski podajemy z podsmażoną cebulką. Świetnie pasuje do nich także szklanka czerwonego barszczu.

SKŁADNIKI:

  • KLUSKI:
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • Szczypta soli,
  • Mąka ziemniaczana,
  • Mąka pszenna do podsypywania,
  • FARSZ:
  • 650g mięsa z rosołu,
  • 1 cebula,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Szczypta słodkiej i ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,

PRZYGOTOWANIE:

FARSZ: Cebulę obieramy i podsmażamy. Mięso z rosołu – np. pól na pół mięso z kurczaka i wołowina – mielimy razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa, wystarczy zmielić tylko raz. Dodajemy kilka łyżek bulionu/rosołu jeśli mięso jest za suche. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.

KLUSKI: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przekładamy do miski. Wycinamy jedną czwartą część ciasta i zastępujemy ją mąką ziemniaczaną. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Przenosimy się z ciastem na stolnicę, podsypujemy mąką pszenną i zagniatamy ciasto, powinno być jednolite. Z ciasta urywamy po kawałku, rozpłaszczamy go na dłoni, nakładamy porcję farszu. Ciasto zlepiamy i formujemy podłużnego kluska długości około 10cm. Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia w osolonej wodzie.

Podajemy z podsmażoną na złoto cebulką.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  • Do przygotowania klusek użyjmy żółtej odmiany ziemniaków. Biała odmiana może spowodować, że kluski się nie udadzą.
  • Nie wyrabiamy za długo ciasta, bo zacznie się robić „lejące”.
  • Kluski możemy również podać z podsmażonym boczkiem.
  • Do przygotowania klusek można użyć już ugotowanych ziemniaków np. pozostałych z obiadu.
  • Jeśli kluski dokładnie utłuczemy to nie ma konieczności przepuszczania ich przez praskę.
  • Do przygotowania klusek możemy użyć dowolnego mięsa z rosołu – polecam jednak, aby użyć różne rodzaje mięsa np. drobiowego, wołowego i wieprzowego, kluski zyskają na smaku. Dodatkowo mięso dobrze doprawiamy solą.





6 komentarzy

  1. Czy to są takie kluski śląskie tylko nadziane?

    • cukiereczek

      tak, dokładnie 🙂

  2. Zrobilam i ja 🙂 wprawdzie w ksztalcie tradycyjnym, jednak smak pozostaje ten sam… Kawalek nieba na talerzu 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że kluski smakowały 🙂

  3. Zrobiłam kluseczki, wyszły przepyszne, wszystkim bardzo smakowały 🙂

    12646783_1673482296256018_2958423222086751533_o

  4. Wyglądają wyśmienicie. Apetyczne:)

Zostaw odpowiedź