Wielkim powodzeniem na blogu cieszą się paszteciki krucho-drożdżowe. A dziś chcę Wam zaprezentować przepis na kruche paszteciki, które równie mocno pokochała moja rodzina. Szczerze powiem, że najwięcej zjadł ich mój synek, a nawet sam pomagał wałkować ciasto, smarował je roztrzepanym jajkiem i posypywał ziarenkami. Rośnie mi mały kucharz 🙂
Ale wracając do pasztecików... Ich przygotowanie jest dość proste, ale wymaga schłodzenia ciasta w lodówce. Pamiętajcie, że aby uzyskać ten kruchy smak wypieku należy zimne ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Ciasto możecie przygotować 1-2 dni wcześniej i trzymać owinięte folią w lodówce. Aby mięsne nadzienie nie było suche to po zmieleniu mięsa z cebulą dodaje stopniowo gorącej wody lub bulionu i mieszam do uzyskania pożądanej konsystencji.
Paszteciki dobrze się mrożą. Mrożę już upieczone, a po rozmrożeniu podgrzewam przez kilkanaście sekund w mikrofali. Bardzo lubię, gdy paszteciki nie są zimne, prosto z lodówki, ale lekko ciepłe. Takie smakują mi najbardziej. Możecie przygotować je już dziś, zamrozić i wyjąć na świąteczny obiad. Z kubkiem czerwonego barszczu będą smakować rewelacyjnie, polecam!
SKŁADNIKI (40 sztuk):
- CIASTO:
- 350g mąki,
- 1 jajko,
- 100g śmietany gęstej 18%,
- 200g masła,
- ½ łyżeczki soli,
- FARSZ:
- 450g mięsa gotowanego mieszanego,
- 1 duża cebula,
- Bulion lub woda,
- Sól,
- Pieprz,
- Majeranek,
- 1-2 łyżeczki oleju do smażenia,
- DODATKOWO:
- 1 jajko – do posmarowania pasztecików,
PRZYGOTOWANIE:
FARSZ: Ugotowane mięso oddzielamy ewentualnie od kości. Ja użyłam kawałka wołowiny, skrzydła z indyka i udek drobiowych czyli mięsa pozostałego z gotowania rosołu. Możemy użyć dowolnego rodzaju mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju. Mięso i cebulę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Jeśli farsz jest za suchy to dodajemy do niego ciepłego bulionu lub wody i mieszamy. Płynu dodajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę i sól. Dodajemy zimne masło i siekamy razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy jajko i śmietanę. Jeszcze chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto formujemy w kulę i zawijamy w folię. Odkładamy je do schłodzenia na 1 godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm. Na prostokącie układamy porcję farszu, przykrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy łączenia. Ostrym nożem kroimy otrzymany wałek na kawałki około 2cm. Kroić możemy również pod kątem. Układamy je blaszce do pieczenia w pewnych odstępach o siebie. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim paszteciki tuż przed pieczeniem. Możemy je posypać ziarnami czarnuszki lub sezamem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, góra-dół.
Życzę smacznego!
W moim domu są sami amatorzy pasztecików:) W szczególności z mięsem i koniecznie posypanych czarnuszką:) Pyszności!
Dziękuję! My też należymy do pasztecikowych smakoszy ?
Zazwyczaj robiliśmy rogaliki drożdżowe. Spróbowałam tych i przepadałam . Pani przepisy są chyba najlepsze w Internecie!
Bardzo mi miło 🙂
Smaczne i szybko się robią. Przepis na pewno do powtórzenia
Ślicznie dziękuję 🙂
Pyszne, dziękuję za przepis 🙂
Pięknie wyszły ☺️
Mam i ja. Mięsko z rosołu wykorzystane ,nic się nie zmarnuje 😊 Dzięki wielkie za przepis .
Polecam się 😍