- BISZKOPT:
- 1 ¾ szklanki mąki,
- 8 jajek,
- cukier 1 szklanka,
- cukier waniliowy 1 opakowanie (32g),
- proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
- PONCZ DO NASĄCZANIA:
- ½ szklanki wody,
- ½ łyżki cukru,
- 25 ml rumu,
- ½ łyżeczki olejku rumowego
- KREM ŚMIETANOWY:
- śmietana kremówka 1200g,
- 2 opakowania cukru waniliowego (2x32g),
- 3 śmietan-fix (3x9g),
- pół ananasa świeżego,
- ananas w puszce,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- ½ szklanki gorącej wody,
- 3 limonki,
- dżem truskawkowy 200g,
- kilka truskawek
Na blasze układamy folię aluminiową. Skrzydełka smarujemy masłem i układamy na folii. Wstawiamy do piekarnika i suszymy w temperaturze 50 stopni około godziny (najlepiej w piekarniku z termo obiegiem lub po prostu lekko uchylamy drzwi normalnego piekarnika). Ananas powinien się wysuszyć i nabrać pięknego, żółtego koloru. Truskawki kroimy na cienkie plastry i wycinamy z nich skrzydełka. Z resztek ananasa wycinamy tułowia czerwonych motyli. Tułowia czerwone wycinamy z truskawek. Limonki sparzamy i wycinamy z nich czułki motyli. Następnie skórkę ścieramy na tarce. Ananasa w puszce za pomocą blendera miksujemy wraz z zalewą. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy ze zmiksowanym ananasem. Całość odstawiamy do lodówki do momentu aż zacznie tężeć. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i śmietan-fixów. Na paterze układamy pierwszy biszkopt. Smarujemy go całą tężejącą masą ananasową. Przykrywamy go drugim biszkoptem i smarujemy śmietaną, przykrywamy trzecim biszkoptem. Na duże biszkopty układamy teraz mały biszkopt. Smarujemy go dżemem truskawkowym, przykrywamy drugim biszkoptem, który smarujemy śmietaną. Kładziemy ostatni biszkopt. Tort smarujemy resztą śmietany. Na torcie układamy motyle ananasowe i truskawkowe. Tort posypujemy startą skórką z limonki. Życzę smacznego 🙂