Pyszny i kremowy kurczak w sosie, który powstaje z duszenia z marchewką i suszonymi pomidorami, wzbogacony śmietaną kremówką - to moja propozycja na szybki obiad. Tak przygotowany kurczak najlepiej smakuje podany z ziemniakami z wody. A samo przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Najpierw mięso obsmażamy, a później krótko dusimy z warzywami. Na sam koniec dodajemy śmietankę i gotowe.
SKŁADNIKI (3 porcje):
- 400g piersi z kurczaka,
- 8 połówek suszonych pomidorów z oliwy,
- 1 mała cebula,
- 1 marchewka,
- 2 łyżki mąki (do panierowania),
- 1 łyżka oleju,
- Sól,
- Pieprz,
- ½ łyżeczki bazylii,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1,5 szklanki wody,
- 100g śmietany kremówki,
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą i pieprzem z obydwu stron. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Suszone pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w paseczki.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Partiami obsmażamy mięso z kurczaka na rumiano z obu stron.
Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę przez 2 minuty. Dodajemy marchewkę i smażymy kolejne 2 minuty często mieszając. Dodajemy suszone pomidory.
Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy filety z kurczaka. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 5-7 minut, aż marchewka zmięknie.
Wówczas do zawartości patelni dodajemy przyprawy i śmietanę, mieszamy. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku.
Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Sznycle z kurczaka możemy zastąpić piersią z indyka.