Cukinie nadziane zdrową kaszą jaglaną z dodatkiem chudego mięsa z indyka – to przepis na danie fit. Taki obiad polecam osobom dbającym o linię. Cukinie świetnie się odgrzewają więc możemy je przygotować dużo wcześniej.
Przygotowanie farszu jest ekspresowe. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i nadziać nimi cukinie. Nie ma potrzeby długiego smażenia.
SKŁADNIKI (3-6 porcji):
-
3-4 średniej wielkości cukinie,
-
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
-
400g piersi z indyka,
-
1 duża cebula,
-
3 ząbki czosnku,
-
10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy,
-
100-150g żółtego sera,
-
1 łyżeczka papryki słodkiej,
-
1/3 łyżeczki papryki ostrej,
-
1-1,5 łyżeczki kminu,
-
2,5 łyżeczki kurkumy,
-
2 łyżeczki oregano,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Olej do smażenia,
-
natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie płuczemy i osuszamy. Każdą z cukinii kroimy wzdłuż na pół. Za pomocą małej łyżeczki z cukinii usuwamy miąższ. Miąższ odkładamy na bok i wykorzystujemy do innego dania.
Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym wydrążoną częścią do góry. Oprószamy je solą i pieprzem i skrapiamy 1 łyżeczką oliwy z suszonych pomidorów. Cukinię wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 15 minut.
W tym czasie cebulę i czosnek obieramy. Cebulę i suszone pomidory kroimy w kostkę. Mięso z indyka kroimy w bardzo drobną kostkę. Kawałki powinny być jak najmniejsze, bo surowym mięsem będziemy faszerowali cukinie.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do miski wkładamy kaszę jaglaną. Dodajemy mięso, suszone pomidory, podsmażoną cebulę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanym farszem napełniamy cukinie. Zapiekamy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia cukinie posypujemy startym żółtym serem.
Po upieczeniu cukinie posypujemy posiekaną natką.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Z tych proporcji wychodzi 3 duże porcje lub 6 mniejszych.
2) Aby uzyskać 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej należy ugotować jej około 100g.
3) Cukinię możemy podać z jogurtem naturalnym lub kefirem.
4) Miąższ z cukinii możemy wykorzystać także do farszu. Wówczas dodajemy go na patelnię do zeszklonej cebuli i smażymy ciągle mieszając 2-3 minuty. Po ostygnięciu mieszamy go z resztą składników.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Oj jutro sobie zrobię taki obiadek:-)
zdecydowanie moje smaki 🙂 przepis zapisuję do wypróbowania 🙂
Zazwyczaj w ten sposób faszerowałam paprykę, ale cukinia też musi mieć swój smak i pewnie jest bardziej delikatna 🙂
następnym razem spróbuję z papryką 🙂
pyszności, na pewno przyrządzę !
gorąco polecam 🙂
Moja cukinia była faszerowana po meksykańsku, też z Pani przepisu. Świetna kompozycja smakowa 🙂
Przepraszam, bo może na telefonie nie wyświetla się takowa informacja, ale wydaje mi się, że wypadałoby podać link do strony, z której zapożyczyła Pani przepis.
Jest podana taka informacja na samym dole.