Bitki z pomarańczą

Dziś, przynajmniej u mnie, było bardzo ciepło, bardzo słonecznie. Czuć, że wiosna zagościła u nas na dobre 🙂 Z tej okazji postanowiłam przygotować sobie słoneczny obiadek. Postanowiłam podać zwykły schab z pomarańczą, efekt rewelacyjny i na pewno godny polecenia. Jeżeli lubicie połączenie mięsa z owocami to na pewno taki obiad Wam zasmakuje. Obiad jest w miarę szybki do przygotowania 🙂
Składniki:
  • schab 400g,
  • 3 pomarańcze,
  • masło 100g,
  • bulion 1/2 szklanki,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • sól,
  • pieprz czarny
Przygotowanie:
 
Schab kroimy na sześć plastrów. Plastry rozbijamy delikatnie - najlepiej przez folię. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i skrapiamy nim kotlety. Kotlety wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie pozostałe dwie pomarańcze dzielimy na cząstki i obieramy ze skórek. Jajka rozkłócamy. Po wyjęciu z lodówki kotlety solimy i pieprzymy.

Następnie maczamy je w jajku i panierujemy w bułce tartej. Kotlety smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron i wykładamy na talerz. Gdy usmażymy wszystkie kotlety wkładamy je razem na patelnię, zalewamy sokiem pozostałym z marynaty, bulionem i trzymamy pod przykryciem jeszcze jakieś 3-5 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i rozpuszczamy w nim 1 łyżkę cukru. Wkładamy cząstki pomarańczy i chwilkę smażymy aż do lekkiego zarumienienia. Bitki podajemy z ziemniakami, na każdym kotlecie układamy cząstki pomarańczy. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź