Domowe lody są przepyszne. Ich sekret tkwi w doborze składników. Aby lody udały się pyszne potrzebujemy mleko i kremową śmietankę, żółtka ubite z cukrem na kogel mogel oraz ulubione dodatki np.owoce. Najpierw przygotowujemy masę ala budyniową, którą musimy dobrze schłodzić - co najmniej przez 12 godzin. Resztę pracy robi za nas maszyna do lodów. Pamiętajmy, że domowe lody są dużo twardsze niż te sklepowe. Trzeba je wyjąć z zamrażarki około 30-60 minut wcześniej. Lody morelowe to ulubione lody mojej babci 🙂 Smakowały nam bardzo więc gorąco je polecam. Zobaczcie też moje inne pomysły na domowe LODY.
SKŁADNIKI :
- MORELE:
- 500g moreli,
- 5 łyżek cukru,
- MASA LODOWA:
- ¾ szklanki mleka,
- ¾ szklanki śmietany kremówki,
- 2/3 szklanki cukru,
- 3 żółtka,
- 1 cukier wanilinowy,
PRZYGOTOWANIE:
MORELE: Morele sparzamy. Następnie zdejmujemy z nich skórkę i usuwamy pestkę. Morele przekładamy do rondelka i dodajemy do nich cukier. Jeśli mamy czas to możemy odstawić morele z cukrem na 30 minut, aby puściły sok. Smażymy je przez około 20-30 minut często mieszając. Po tym czasie morele powinny się rozpaść i uzyskamy gęsty owocowy mus. Jeśli pozostaną grudki owoców to całość możemy zblendować.
MASA LODOWA: Do miski odlewamy około ¼ szklanki mleka. Dodajemy żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy razem kilka minut aż uzyskamy coś ala kogel mogel – czyli puszystą masę jajeczną. Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy śmietanę kremówkę. Całość zagotowujemy, co jakiś czas mieszamy. Na gotujące się mleko stopniowo wlewamy masę jajeczną i szybko mieszamy, aby krem się nie zważył. Chwilkę całość podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieję. Masy nie doprowadzamy do wrzenia, tylko podgrzewamy! Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej ciepły morelowy mus, mieszamy do połączenia składników. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa ostygnie wówczas umieszczamy ją w lodówce na 12-24 godziny, aby się schłodziła. Masę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją.
Gotowe lody przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Przed spożyciem lody wyjmujemy na jakieś pół godziny na najniższą półkę w lodówce, aby zmiękły. Domowe lody są dużo twardsze od tych sklepowych.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli nie mamy maszyny do lodów to zmiksowaną mieszankę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy ją co pół godziny i miksujemy kilka razy, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtarzamy kilka razy.
[…] 7. Lody morelowe […]