Zakręcone drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem mogą być okrągłe, mogą być zwinięte jak ślimaczki, a mogą być także podłużne i skręcone. Jedno jest pewne - wszystkie są przepyszne. Miło wspominam czasy kiedy mama dawała mi do szkoły właśnie drożdżówkę z serem lub budyniem. Teraz takie drożdżówki możecie łatwo przygotować w domu. Obecna sytuacja epidemiologiczna sprzyja domowym wypiekom także do dzieła 🙂 Do przygotowania tych drożdżówek nie potrzeba wyszukanych składników. Wszystkie z nich na pewno macie w domu: jajka, mąka, drożdże, ser twarogowy, masło. My najbardziej lubimy drożdżówki polane lukrem i taką wersję też Wam polecam. Drożdżówki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby następnego dnia również cieszyły swoim smakiem.

Zakręcone drożdżówki z serem

Zakręcone drożdżówki z serem

SKŁADNIKI (10-12 sztuk):

  • CIASTO:
  • ½ szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 100 masła,
  • 40g świeżych drożdży,
  • 500g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • NADZIENIE SEROWE:
  • 250g twarogu półtłustego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%,
  • DODATKOWO:
  • 10-12 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy. Masa powinna być jednolita, bez grudek, dość gęsta. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.

Jajka i żółtko ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1-1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Ciasta rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości 5mm. Na połowie ciasta rozsmarowujemy nadzienie serowe zostawiając margines 1cm z jednej strony (z tej, którą będziemy sklejać). Ciasto składamy na pół. Dokładnie zlepiamy jego końce. Ostrym nożem kroimy ciasto na 10-12 pasków. Każdy z pasków obracamy wokół własnej osi i układamy na blaszce, jeden obok drugiego. Zachowujemy pewne odległości, bo bułeczki urosną podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 15 minut do ponownego podrośnięcia.

Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy około 15-20 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu bułeczki studzimy i polewamy lukrem.

NADZIENIE SEROWE: Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego pozostałe składniki i mieszamy.

LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gładki lukier.

Życzę smacznego!

Zakręcone drożdżówki z serem

Zakręcone drożdżówki z serem

Inspiracja





10 komentarzy

  1. Polecam są przepyszne ????

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂

  2. Jakiego twarogu Pani użyła? Czy taki kanapkowy President będzie w porządku??

    • cukiereczek

      Używam najczęściej sera z wiaderka ‘mój ulubiony”, ale polecam także Piątnice. Ewentualnie można samemu zmielić twaróg lub rozgnieść widelcem. President niestety nie polecam.

  3. Boze jo sie uzaleznilam od Twojego bloga-wszystko cudownie wychodzi ❤ <3 🙂 dzieki ze jestes :* 😉

    • cukiereczek

      O jak mi miło <3 Bardzo dziękuję za miłe słowa! Polecam się 😉

  4. Kolejny przepis do zapisania.. Dziękuję..
    Chciałam się tylko upewnić… Te buleczki pieczemy bez termoobiegu?

    Ach.. Dostałam ser domowy od teściowej i będzie się działo ?

    • cukiereczek

      Tak, pieczemy bez termoobiegu. Ooo z domowym serem na pewno wyjdą smaczne 🙂

  5. Przepyszne… Tak jak wczoraj napisałam tak dzisiaj zrobiłam…

    • cukiereczek

      Dziękuję 🙂 Polecam też inne bułeczki z serem z bloga 😉

Zostaw odpowiedź