Mój siostrzeniec mówi, że te kluski śląskie właśnie wróciły z wakacji i się mocno opaliły J Kluski pysznie smakują, mają piękny żółty kolor – to idealny dodatek do jesiennego obiadu. Ponieważ puree z dyni świetnie się mrozi to takie kluski możemy przygotowywać również przez cały rok.
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
- 500g obranych surowych ziemniaków,
- 1 żółtko,
- Szczypta soli,
- 150g puree z dyni,
- Mąka ziemniaczana,
- Mąka pszenna
PRZYGOTOWANIE:
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzamy i dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, następnie studzimy je. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy puree z dyni i żółtko, mieszamy. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części. Jedną z części wyjmujemy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, aby ją zastąpić. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, ciasto nie powinno kleić się do rąk. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i tu podsypujemy je już mąką pszenną. Odrywamy po kawałeczku ciasta i formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki układamy na obsypanej mąką stolnicy i palcem robimy wgłębienie. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy kluski na gotującą się wodę partiami i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia. Kluski wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową. Podajemy na ciepło z gulaszem i surówką.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Dyniowe puree powinno być dość gęste. Należy dokładnie odcisnąć je z wody.