Pyszna i sycąca zupa ugotowana na żeberkach, z dodatkiem białej kiełbasy i podana z jajkiem ugotowanym na twardo. To jedna z ulubionych zup mojego męża. Smakuje świetnie pierwszego dnia, a jeszcze drugiego i trzeciego dnia. Zalewajka świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Zalewajkę podajemy ze świeżym pieczywem.
SKŁADNIKI (8 porcji):
- 3l wody,
- 2 szklanki barszczu białego w butelce,
- 1kg ziemniaków,
- 2 żeberka (około 300-400g),
- 3-4 białe kiełbasy,
- 1 duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 garści suszonych grzybów (25-30g),
- 3-4 łyżeczki majeranku,
- 6 łyżek śmietany 18%,
- Sól,
- Pieprz,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- DODATKOWO:
- 6-8 jajek ugotowanych na twardo do podania
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka płuczemy i przekładamy do większego garnka. Suszone grzyby płuczemy w ciepłej wodzie. Przekładamy je do garnka. Cebulę obieramy i cała wkładamy do garnka. Czosnek obieramy i przekładamy do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Całość zalewamy wodą i wstawiamy na średni ogień, zagotowujemy. Gotujemy razem pod przykryciem przez 40 minut.
W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Białą kiełbasę sparzamy. Następnie obieramy ją ze skóry i kroimy w plasterki. Kiełbasę i ziemniaki dodajemy do garnka. Gotujemy wszystko razem do miękkości ziemniaków. Wówczas wlewamy barszcz biały w butelce i dodajemy majeranek. Mieszamy i zagotowujemy.
Śmietanę mieszamy z kilkoma chochlami gorącej zupy, aby ją zahartować. Dodajemy ją do zupy. Zupę jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Białą kiełbasę możemy włożyć też do zupy w całości, bez krojenia na plasterki.
2) Mięso z żeberek możemy oddzielić od kości, rozdrobnić i dodać do zupy. Żeberka możemy zjeść także same np. z pieczywem.