Sos tatarski to świetny dodatek do jajek, kanapek, a także do ryb i mięs.Wzbogaciłam smak tradycyjnego sosu tatarskiego o dodatek marynowanych kurek. Sos należy dobrze schłodzić w lodówce, co najmniej przez godzinę, aby smaki się przegryzły. Zachęcam do przygotowania go na zbliżające się święta wielkanocne.
SKŁADNIKI:
- ½ szklanki posiekanych drobno marynowanych kurek,
- ½ szklanki posiekanych drobno ogórków konserwowych,
- ½ szklanki gęstej śmietany 18%,
- ½ szklanki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 1 mała cebula ze szczypiorkiem,
- ½ łyżeczki octu winnego,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka i ostra papryka
PRZYGOTOWANIE:
Marynowane kurki i ogórki odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i siekamy drobno razem ze szczypiorkiem. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy majonez, śmietanę, ocet i musztardę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby sos się przegryzł. Podajemy udekorowany szczypiorkiem i kurkami.
Życzę smacznego 🙂