Strogonov to pyszne danie jednogarnkowe znane w całej Polsce. Przygotowywane jest z pokrojonej w paski wołowiny. Ja przygotowałam na wzór tej potrawy mięso mielone. Z mięsa zrobiłam małe pulpeciki. Możemy je podać z ryżem, kaszą lub pieczywem.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
-
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
-
1,5-2 łyżki mąki pszennej,
-
1 cebula,
-
250g pieczarek,
-
1 czerwona papryka,
-
2 ogórki konserwowe,
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
-
1 liść laurowy,
-
2 ziela angielskie,
-
1 łyżeczka słodkiej papryki,
-
½ łyżeczki ostrej papryki,
-
2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w słupki. Oczyszczone i umyte pieczarki kroimy w plasterki. Ogórki konserwowe kroimy w słupki.
Do mięsa mielonego dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Z mięsa formujemy małe kuleczki wielkości troszkę mniejszej niż orzech włoski. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i partiami obsmażamy pulpeciki na rumiano. Pulpeciki wykładamy do większego garnka.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę tzn. smażymy ją przez 3-4 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy go często mieszając przez 1 minut®. Wlewamy ¼ szklanki wody i zagotowujemy ją. Łopatką zeskrobujemy smaczki z patelni. Całość przelewamy do garnka z mięsem i dodajemy liścia laurowego i ziele angielskie. Całość zalewamy taką ilością wody, aby zakryła mięso i było jej więcej o 2-3cm nad powierzchnią mięsa. Pulpeciki gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
W tym czasie podsmażamy pieczarki na rumiano na osobnej patelni.
Do garnka dodajemy słodką i ostrą paprykę, musztardę i pokrojoną paprykę. Gotujemy razem na wolnym ogniu 10 minut. Następnie dodajemy pieczarki i ogórki (ogórki możemy podsmażyć na odrobinie masła). Gotujemy jeszcze 2-3 minuty doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy ją do zawartości garnka i mieszamy. Sos wyraźnie zgęstnieje. Pulpeciki w sosie ala strogonov są gotowe.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Mięso mielone możemy też po prostu podsmażyć na patelni. Nie musimy z niego formować pulpecików.
2) Ogórki konserwowe możemy zastąpić kiszonymi.
3) Pod koniec gotowania do sosu możemy dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany odpowiednio wcześniej zahartowanej.
Wypróbuj też inne przepisy z tymi składnikami:
PIECZARKI / MIĘSO MIELONE / PAPRYKA
Kasiu uwielbiam wszystkie twoje przepisy 🙂
Natalia bardzo dziękuję za miłe słowa 😉