Kasza jaglana z gąskami

Przepis na tę zupę pochodzi od mojej babci Stasi. Babcia gotują ją odkąd pamiętam. Gotuję ją także moja mama, a teraz ja. Przygotowanie zupy jest bardzo proste. Smakuje jednak tylko z gąskami, żadne inne grzyby do niej nie pasują.

Kasza jaglana z gąskami

Kasza jaglana z gąskami

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,

  • 2l wody,

  • 1 liść laurowy,

  • 2 ziela angielskie,

  • 3 ziarna pieprzu,

  • 300g obranych i umytych gąsek,

  • ½ cebuli,

  • 1 łyżka masła,

  • Sól,

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Gąski kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w małą kostkę.

Rozgrzewamy suchą patelnię. Dodajemy kaszę i smażymy ją na wolnym ogniu kilka minut często mieszając aż poczujemy orzechowy zapach. Wówczas kaszę przesypujemy na sitko i sparzamy wrzątkiem. Takie przygotowanie kaszy ma na celu usunięcie z niej goryczki.




Do garnka wsypujemy kaszę, dodajemy grzyby i przyprawy. Zalewamy całość wodą i zagotowujemy. Gotujemy razem pod przykryciem około 20-25 minut.

Pod koniec gotowania na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Dodajemy ją do zupy i mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia.

Życzę smacznego 🙂





1 Komentarz

  1. nie znałam wcześniej tego dania, interesujące 🙂

Zostaw odpowiedź