Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami

Już pojawiają się świeże grzyby. Najwyższa więc pora wykorzystać zapasy grzybów suszonych. Grzyby suszone najczęściej wykorzystuję jako farsz do pierogów, a także jako dodatek do duszonych mięs. Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami to mój ulubiony gulasz, nie znam osoby, któremu by nie smakował.

Gdy nie mam pomysłu na obiad przygotowuję właśnie ten gulasz. W moim domu nie może zabraknąć woreczka z suszonymi grzybami. Przypomnieć sobie zapach lasu zimową porą…bezcenne 😉

Sprawdźcie też pozostałe przepisy na gulasze.

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami

SKŁADNIKI:

  • 700g szynki wieprzowej (łopatki lub karkówki),

  • 40g suszonych grzybów,

  • 1 duża cebula,

  • 2 liście laurowe,

  • 2 ziela angielskie,

  • 3 ziarna pieprzu,

  • ½ łyżeczki majeranku,

  • Około 3,5 szklanki wody,

  • Szczypta ostrej papryki,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • 3 łyżeczki mąki pszennej,

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby płuczemy, następnie zalewamy wrzącą wodą i moczymy przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie kroimy je na mniejsze kawałki np. w paski, a wodę pozostawiamy. Mięso kroimy w kostkę. Obsmażamy je na rumiano z każdej strony na dużym ogniu i przekładamy do rondla. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i przekładamy ją do rondla. Dodajemy też grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Z patelni zeskrobujemy smaczki pozostałe po smażeniu mięsa i dodajemy do reszty składników.

Całość zalewamy wodą z moczenia grzybów tak, aby przykryła wszystkie składniki cienką warstwą. Wodę tę można przelać przez sitko, aby do gulaszu nie dostał się ewentualnie piasek z suszonych grzybów. Dusimy wszystko razem pod przykryciem do miękkości mięsa, na wolnym ogniu, około 1,5-2h. W czasie duszenia podlewamy co jakiś czas gulasz wodą z moczenia grzybów, aby cały czas wszystkie składniki gulaszu były przykryte. Gdy ta woda się skończy to podlewamy zwykłym wrzątkiem. Pod koniec dodajemy majeranek, ostrą paprykę i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozrabiamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlewamy do rondla i mieszamy, gulasz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkiem. Można go też podawać z ziemniakami.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Zamiast szynki można użyć łopatki lub karkówki. Wybrałam szynkę, bo to chude mięso wieprzowe.

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami





8 komentarzy

  1. pyszna klasyka 🙂

  2. grzyby do każdego dania i wszystko zjem ;d

    • cukiereczek

      to prawda, grzyby pasują do wielu dań 🙂

  3. Przepis cudny. A gulasz smakował wybornie. Ogoreczek kiszony, buraczki czerwone z kasza do tego gulasz, achhhh rozkosz

    • cukiereczek

      Anja bardzo się cieszę, że Ci smakował 🙂
      Pozdrawiam

    • Iza

      Świetny pomysł na gulasz; odmiana od tradycyjnego węgierskiego.

      • cukiereczek

        Pysznie wygląda 😉

  4. Pycha !!!

Zostaw odpowiedź