Drożdżowe bułeczki z maślakami

Na drugie śniadanie, do pracy, do szkoły, jako przekąska, na ciepło i na zimno, te bułeczki sprawdzą się idealnie w każdej roli. Do nadzienia wykorzystałam maślaki, ale mogą to być dowolne grzyby. Jako dodatek proponuję kubeczek czerwonego barszczu. Bułeczki nie są mięciutkie, ale mają bardziej zwartą konsystencję. Polecam, bo są bardzo smaczne 😉

 

Składniki:

 

  • BUŁECZKI:
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 czubata łyżeczka  soli,
  • 25g  drożdży,
  • 1/2 szklanki letniego  mleka,
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 500g  mąki,
  • NADZIENIE:
  • 500g obranych maślaków,
  • 1 cebula,
  • masło do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mleka,
  • mak

 

Przygotowanie:

Do letniego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy szczyptę soli, 3-4 łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy w ciepłe miejsca aż podrośnie. W misce umieszczamy pozostałą mąkę, jajko, olej, letnią wodę i sól, dodajemy zaczyn i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy farsz. Umyte, osuszone grzyby siekamy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę.

Na maśle szklimy cebulę, dodajemy grzyby i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprze oraz majerankiem. Grzyby studzimy. Ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy placek, nakładamy sporą ilość farszu i ciasto sklejamy tworząc bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wysmarowanej masłem łączeniem do dołu. Odstawiamy je na około 20 minut aż podrosną. Następnie smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy około 20-25 minut w 190 stopniach. Podajemy na ciepło lub wystudzone. Życzę smacznego 😉

Uwaga: 1) Zamiast maślaków można wykorzystać dowolne leśne grzyby, poza sezonem - pieczarki.




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź