Polecam pyszne danie kuchni chińskiej. Jego przygotowanie to zaledwie kilka minut. Najpierw wszystkie składniki drobno kroimy, później krótko smażymy, mieszamy z makaronem, następnie z sosem i gotowe 🙂 Kawałki szparagów pozostają chrupiące, a kurczak wychodzi soczysty.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 500g piersi z kurczaka,
- 4 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki białego pieprzu,
- 2-4 łyżki oleju z orzechów ziemnych,
- 250g makaronu chow mein,
- 1 pęczek szparagów (500g),
- 250g pieczarek,
- 3 łyżki dymki lub szczypiorku,
- SOS:
- 10 łyżek sosu sojowego jasnego,
- 6 łyżek wody,
- 6 łyżek soku z cytryny,
- 4,5 łyżki cukru,
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę 1cm. Mięso delikatnie oprószamy solą, białym pieprzem, dodajemy 2 łyżki oleju roślinnego, czosnek i mieszamy. Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Wystarczy poruszać szparagiem, a sam złamie się w odpowiednim miejscu. Główkę szparagów zostawiamy w całości, a łodyżki kroimy ukośnie w 0,5cm kawałki.
Składniki sosu umieszczamy w miseczce i mieszamy aż do połączenia się składników.
W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Wrzucamy kurczaka i smażymy mieszając około 2 minuty. Dodajemy pieczarki i szparagi. Smażymy 2-3 minuty często mieszając. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i chwilkę smażymy. Wówczas dodajemy sos i mieszamy. Potrawę zagotowujemy, gotujemy chwilkę i zdejmujemy z ognia.
Każdą porcję możemy dodatkowo skropić olejem sezamowym. Każdą porcję posypujemy posiekaną dymką (lub szczypiorkiem).
Życzę smacznego 🙂
Inspiracja: Kwestia Smaku
Zdjęcia tak dobrze wyglądają, że aż strach samemu robić
Uwaga fejm ! Zrobiłem i wyszło bardzo ok !