Karkówka z solanki

Moczenie mięsa w wodzie z solą to bardzo popularna metoda przygotowania domowej wędliny. Zasada jest taka, aby na 1 l wody dać 2 łyżki soli. Karkówkę najpierw obsmażamy, aby zatrzymać w niej soki, a następnie pieczemy długo w niższej temperaturze. Tak przygotowany karczek wychodzi wyśmienity. Możemy podać go na kanapki, a także na ciepło jako dodatek do klusek śląskich.

Karkówka z solanki

Karkówka z solanki

SKŁADNIKI:

  • 1,5kg karkówki,
  • 2,5l wody,
  • 5 łyżek soli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3  łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki kolendry,
  • 1 łyżka smalcu,

PRZYGOTOWANIE:

Do dużego naczynia wlewamy wodę, dodajemy sól. Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia soli. Do wody wkładamy karkówkę. Całe mięso powinno być zakryte wodą. Karkówkę odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Po tym czasie karkówkę wyjmujemy z wody. Osuszamy ją papierowymi ręcznikami. Zostawiamy ją na pół godziny, aby dobrze obeschła. Mieszamy ze sobą słodką paprykę, kolendrę i pieprz. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na pół. Karkówkę szpikujemy czosnkiem tzn. nacinamy ją i do środka wkładamy ząbki czosnku. Następnie nacieramy ją z każdej strony mieszanką przypraw. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.

Na patelni rozgrzewamy smalec. Obsmażamy mięso na rumiano z każdej strony. Mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy 3-3,5 godziny.

Po wyjęciu z piekarnika dajemy mięsu odpocząć około 15-30 minut dopiero kroimy.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Jeśli nie posiadacie rękawa do pieczenia to mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Na dno wlewamy około 100ml wody. Dalej karkówkę pieczemy jak w przepisie. Jeśli zacznie się spiekać to przykrywamy ja folią.

Karkówka z solanki

Karkówka z solanki

Karkówka z solanki

Karkówka z solanki





2 komentarzy

  1. Czy kolendra to maja być liście czy ziarenka?

    • cukiereczek

      Ziarenka, ale zmielone. Jeśli ich nie mamy to możemy pominąć.

Zostaw odpowiedź