Śliwki pod śmietankową czapeczką

Witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 W tym tygodniu zapraszam na dwa pyszne desery ze śliwkami w roli głównej. Musimy się spieszyć, bo niedługo już śliwki znikną ze straganów czy sklepowych półek. Taki śliwkowy mus świetnie komponuje się z bitą śmietaną. Dodałam jeszcze pełnoziarniste ciasteczka, aby całość była bardziej sycąca.

A jeśli nie deser to może macie ochotę na muffinki ze śliwkami? 🙂

Składniki:

  • śliwki węgierki 500g,
  • 100ml wody,
  • 7 łyżek cukru,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżeczki,
  • woda 1-2 łyżki,
  • 3 ciasteczka pełnoziarniste,
  • śmietana 30% 350g,
  • 5 łyżeczek cukru pudru

Przygotowanie:

 

Śliwki płuczemy i usuwamy z nich pestki. Wkładamy je do garnka, wlewamy wodę (100ml), zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Śliwki po tym czasie powinny zacząć się rozpadać. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę rozrobioną w 1-2 łyżkach wody, mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Masę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera. Mus przelewamy do 3-4 szklanek i studzimy. Na wierzch kruszymy ciasteczka pełnoziarniste. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy i wyciskamy masę do szklanek. od razu podajemy. Deser można udekorować połówką śliwki i listkiem mięty. Deser można podać na ciepło lub zimno. Smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź