Zapraszam na drugi przepis w ramach "Weekendowej Cukierenki". Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, lekkie jak piórko - mowa oczywiście o gofrach. Któż z nas choć raz ich nie jadł? Któż z nas za nimi nie przepada? 🙂




Pyszne są same, ale najlepsze z bitą śmietaną i owocami lub konfiturą. Kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na kilka kalorii więcej 🙂 Z tego przepisu wychodzą lepsze niż z niejednej budki, polecam!

Gofry

Gofry

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
  • Szczypta soli,
  • do podania: bita śmietana, ulubione owoce, sosy np. truskawkowy, czekoladowy, toffi

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy chwilkę z cukrem. Następnie na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Pod koniec dodajemy olej. Następnie ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek.




Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.

Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.

Życzę smacznego  🙂

Gofry

Gofry

Gofry

Gofry

Gofry

Gofry

Gofry

Gofry

16 komentarzy

  1. Bardzo podoba mi się pomysł z granatem 🙂

  2. wyszły rewelacyjne, dzięki za przepis, już zapisany 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo się cieszę 🙂

  3. Są przepyszne, polecam 🙂

  4. Wyglądają tak pysznie, że musiałam je wypróbować 🙂 faktycznie są pyszne, chrupkie

    • cukiereczek cukiereczek

      to prawda 🙂

  5. Dlaczego nie mam gofrownicy! Jak bym zjadła choć jednego! Wyglądają obłędnie!

  6. na ostatnim foto wygląda super mniam! Dawno nie jadłam gofrów a od jakiegoś czasu mam ochotę, szkoda że gofrownica zepsuta

  7. Dziękuję za przepis wyszły przepyszne

    20170121_195756

    • cukiereczek cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  8. cukiereczek cukiereczek

    Piękne serduszka, Pani Elu dziękuję za zdjęcie, również pozdrawiam!

  9. Faktycznie są rewelacyjne, najlepsze jakie piekłam , ja daję tylko 1 łyżeczkę cukru ,

    • cukiereczek cukiereczek

      Dziękuję za komentarz, bardzo mi miło 😉

  10. Rewelacyjne 🙂 Ciekawa jestem czy w swojej kuchni filtrujesz wodę używaną do gotowania? My ostatnio zainstalowaliśmy sobie filtr na ujęciu wody i wszystko co na tej wodzie ugotujemy zyskało na smaku 🙂

  11. Czy istotny dla przepisu jest rodzaj oleju? Musi to być słonecznikowy czy z rzepakowym wyjdzie tak samo?
    Pozdrawiam

    • cukiereczek cukiereczek

      Dagmara można użyć rzepakowego. Nie będzie miało to większego znaczenia.
      Pozdrawiam,
      Kasia

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij