Deser malinowo-kawowy

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 To już ostatnie dni wakacji więc warto je sobie osłodzić 🙂 W ten weekend chcę Wam zaproponować coś z malinami i kawą, ponieważ przynajmniej dla mnie, jest to połączenie bardzo udane 🙂 Deserek jest bardzo szybki do przygotowania, idealny na niespodziewane przybycie gości.
A już jutro zapraszam na pyszne muffinki.

Składniki:

  • maliny 250g,
  • cukier do smaku
  • 2 podłużne biszkopty + 2 do dekoracji,
  • rum 2 łyżki,
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka,
  • wrzątek 1 łyżka,
  • śmietana kremówka 200g,
  • cukier puder 1 łyżka
Przygotowanie:

 

Maliny (150g) płuczemy, umieszczamy je w rondelku, dodajemy rum i cukier do smaku. Całość smażymy do momentu aż większość wody wyparuję, a masa przybierze konsystencje konfitury, studzimy. 2 biszkopty kruszymy. Układamy je na dnie dwóch naczynek. Na biszkopty wykładamy masę malinową. Na masie malinowej układamy świeże maliny (100g).

Zostawiamy kilka malin do dekoracji. Kawę zaparzamy w 1 łyżce wrzątku. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Kolejno wlewamy kawę i całość dokładnie mieszamy. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy do naczynek. Deser dekorujemy świeżymi malinami i biszkoptem lub bezą. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź