Sezon truskawkowy powoli się kończy więc dziś będzie jeszcze o truskawkach 🙂 Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Tym razem spotkamy się dwa razy, dziś i jutro, bo przygotowałam dla Was dwa proste, ale bardzo smaczne i dekoracyjne desery. Dziś będzie o deserze kawowym z truskawkami, deser dość szybki do przygotowania, bardzo kremowy i słodki, słodycz bezików przełamują soczyste truskawki. Jedna porcja takiego deseru to zdecydowanie za mało 🙂
Składniki:
- truskawki 100g,
- 2 podłużne biszkopty + 1 do dekoracji,
- 2 mini bezy + 1 do dekoracji,
- czerwone wino 2 łyżki,
- kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka,
- wrzątek 1 łyżka,
- śmietana kremówka 200g,
- cukier puder 1 łyżka
Przygotowanie:
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki i suszymy. Następnie kroimy je w kostkę. Do truskawek dodajemy wino i odstawiamy na 10 minut w chłodne wino, aby truskawki przeszły smakiem wina.
Biszkopty i bezy kruszymy. Układamy je na dnie dwóch naczynek. Kawę zaparzamy w 1 łyżce wrzątku. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Kolejno wlewamy kawę i całość dokładnie mieszamy. Krem przekładamy do szprycy. Do naczynek wkładamy po połowie truskawek. Następnie wyciskamy krem. Deser dekorujemy świeżą truskawką i biszkoptem lub bezą. Można całość posypać jeszcze kawą. Życzę smacznego 🙂