Weekend jagodowy trwa na moim blogu więc dziś druga propozycja deseru z tymi owocami w roli głównej. Deser jest bardzo kremowy, kasza manna świetnie łączy się z nieco kwaskowatymi jagodami. Co ważne, deser jest bardzo prosty do przygotowania, można zjeść go na ciepło lub na zimno.
A czemu kasza manna? Mam miłe doświadczenie z kaszą manną w deserach, robiłam z nią ciasta i wtedy bardzo wszystkim smakowało 🙂 W deserze również spełniła swoje zadanie, "Weekendowa Cukierenka" poleca ten pyszny deserek 🙂
Zajrzyjcie również do wczorajszego szybkiego deseru z jagodami.
Składniki:
- 200 g śmietany kremówki,
- 250ml mleka,
- 40 g kaszy manny,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki jagód,
- 1/2 laski wanilii,
- 150 g jagód,
- 2 łyżki cukru,
- 3/4 łyżki budyniu śmietankowego,
- 2 łyżki wody,
Przygotowanie:
3 łyżki oczyszczonych i osuszonych jagód rozdzielamy pomiędzy dwa pucharki. Do rondelka wlewamy 150ml mleka, kremówkę, ziarenka z wanilii i cukier, w pozostałym mleku rozrabiamy kaszę mannę. Mleko w rondelku zagotowujemy i wlewamy mannę, chwilkę gotujemy. Ugotowaną kaszę rozkładamy (ciepłą) do pucharków i całość studzimy. Do garnka wsypujemy jagody i cukier. Całość zagotowujemy, dodajemy budyń rozrobiony w wodzie i gotujemy do momentu zgęstnienia całej masy co chwila mieszając. Masę jagodową studzimy i wykładamy do pucharków. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Deser podajemy ozdobiony jagodami i listkami mięty, smacznego 🙂