Deser jagodowy z kaszą manną

Weekend jagodowy trwa na moim blogu więc dziś druga propozycja deseru z tymi owocami w roli głównej. Deser jest bardzo kremowy, kasza manna świetnie łączy się z nieco kwaskowatymi jagodami. Co ważne, deser jest bardzo prosty do przygotowania, można zjeść go na ciepło lub na zimno.

A czemu kasza manna? Mam miłe doświadczenie z kaszą manną w deserach, robiłam z nią ciasta i wtedy bardzo wszystkim smakowało 🙂  W deserze również spełniła swoje zadanie, "Weekendowa Cukierenka" poleca ten pyszny deserek 🙂
Zajrzyjcie również do wczorajszego szybkiego deseru z jagodami.

Składniki:
  • 200 g śmietany kremówki,
  • 250ml mleka,
  • 40 g kaszy manny,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki jagód,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 150 g jagód,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3/4 łyżki budyniu śmietankowego,
  • 2 łyżki wody,
Przygotowanie:
 
3 łyżki oczyszczonych i osuszonych jagód rozdzielamy pomiędzy dwa pucharki. Do rondelka wlewamy 150ml mleka, kremówkę, ziarenka z wanilii i cukier, w pozostałym mleku rozrabiamy kaszę mannę. Mleko w rondelku zagotowujemy i wlewamy mannę, chwilkę gotujemy. Ugotowaną kaszę rozkładamy (ciepłą) do pucharków i całość studzimy. Do garnka wsypujemy jagody i cukier. Całość zagotowujemy, dodajemy budyń rozrobiony w wodzie i gotujemy do momentu zgęstnienia całej masy co chwila mieszając. Masę jagodową studzimy i wykładamy do pucharków. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Deser podajemy ozdobiony jagodami i listkami mięty, smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź