Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" zagościło pyszne ciasto ze śliwkami - jednymi z moich ulubionych - renklodami. Ciasto świetnie sprawdza się jako lekki, letni deser, a także podwieczorek, np. z kubkiem mleka 🙂 Jego przygotowanie to bułka z masłem, zachęcam gorąco do przygotowania 🙂
SKŁADNIKI:
- 3 jajka,
- 250g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 budyń waniliowy,
- Szczypta soli,
- 10 renklod,
- KRUSZONKA:
- 60g masła,
- ½ szklanki mąki,
- 5 łyżek cukru,
- 1 cukier wanilinowy
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. W misce mieszamy mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło i rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka. Kruszonkę odstawiamy.
Śliwki myjemy, osuszamy. Usuwamy z nich pestkę i kroimy w ósemki.
Mąkę mieszamy z budyniem, solą i proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy kilka minut do białości. Wówczas dodajemy po jednym jajku i ciągle ucieramy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do okrągłej formy o średnicy 29cm. Na cieście promieniście układamy śliwki. Następnie całość posypujemy kruszonką. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy i podajemy.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
- Do ciasta możemy dodać również inne owoce sezonowe.