Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką

Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" zagościło pyszne ciasto ze śliwkami - jednymi z moich ulubionych - renklodami. Ciasto świetnie sprawdza się jako lekki, letni deser, a także podwieczorek, np. z kubkiem mleka 🙂 Jego przygotowanie to bułka z masłem, zachęcam gorąco do przygotowania 🙂

główne 1

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka,
  • 250g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 budyń waniliowy,
  • Szczypta soli,
  • 10 renklod,
  • KRUSZONKA:
  • 60g masła,
  • ½ szklanki mąki,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 cukier wanilinowy

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania kruszonki. W misce mieszamy mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło i rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka. Kruszonkę odstawiamy.

Śliwki myjemy, osuszamy. Usuwamy z nich pestkę i kroimy w ósemki.

Mąkę mieszamy z budyniem, solą i proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy kilka minut do białości. Wówczas dodajemy po jednym jajku i ciągle ucieramy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do okrągłej formy o średnicy 29cm. Na cieście promieniście układamy śliwki. Następnie całość posypujemy kruszonką. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy i podajemy.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  • Do ciasta możemy dodać również inne owoce sezonowe.
Ucierane ciasto z renklodami

Ucierane ciasto z renklodami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź