Tęczowy kryształek

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dziś po raz kolejny prezentuję przepis mojej siostry Justyny. Ostatnio troszkę mniej piekę ( czyt.odchudzam się 🙂 ) więc mniej słodkości pojawia się na moim stole. Moja siostra niedawno przygotowała pyszny i kolorowy deser bez pieczenia. Ciasto jest bardzo sycące, deliaktne i galaretkowe. Polecamy je na kinder party, na urodzinowy torcik 🙂

Tęczowy kryształek

Tęczowy kryształek

SKŁADNIKI:

  • 6 kolorowych galaretek: fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona,
  • 600g kefiru,
  • 600g śmietany 18%,
  • 9 łyżek cukru,
  • Odrobina aromatu cytrynowego,
  • 25g żelatyny,
  • Gorąca woda,
  • Do dekoracji: bita śmietana, kolorowa posypka

PRZYGOTOWANIE:

Każdą z galaretek rozpuść w 1 szklance gorącej wody. Galaretki przelej do płaskiego naczynia i odstaw do całkowitego stężenia. Po tym czasie galaretki wyłóż i pokrój w kostkę.

Kefir i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszamy je z cukrem i odstaw, cukier sam się rozpuści. Tortownicę o średnicy 26cm wysmaruj cienką warstwą masła. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wody. Ciepłą żelatynę wymieszaj z masą kefirow—śmietanową. Do tortownicy wlej na dno kilka łyżek masy, aby zakryło dno. Następnie wyłóż kostki fioletowej galaretki. Polej ją kilkoma łyżkami masy śmietanowej. Wyłóż niebieski kostki i polej kilkoma łyżkami masy śmietanowej. Postępuj tak aż do wyczerpania składników. Odstaw ciasto do stężenia. Możesz też poukładać wszystkie galaretki i całość zalać masą śmietanową.

Przed podaniem ciasto ozdób bitą śmietaną i posypką cukrową. Podawaj ciasto mocno schłodzone.

Życzę smacznego!

Tęczowy kryształek

Tęczowy kryształek

Tęczowy kryształek

Tęczowy kryształek





11 komentarzy

  1. Aga

    zelatynę mieszamy z kefirem ręcznie czy mikserem ? 🙂 jest jakaś różnica? 😛

    • cukiereczek

      Możemy wymieszać ręcznie albo mikserem. Mikserem szybciej i dokładniej rozprowadzimy żelatynę w cieście 🙂

      • Dzień dobry mam pytanie śmietana 18 ma być kwaśna czy słodka?

        • cukiereczek

          Kwaśna

  2. Ewa

    Właśnie czegoś takiego szukałam dla mojego dziecka:) Zrobię:)

    • cukiereczek

      Ewa w takim razie życzę smacznego 😉

  3. […] Źródło […]

    • cukiereczek

      Wygląda super 🙂

  4. Właśnie się mrozi. Ja zrobiłam cztery galaretki i ledwo co je zamieściłam…ale mam nadzieje ze wyjdzie i na uro córki będzie hitem 🙂

    • cukiereczek

      Justyna trzymam kciuki, żeby się udał ?

  5. Witam ile ciasto może stać w lodowce? W jakiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę?

    • cukiereczek

      Do 4 dni. Około 100g wody.

Zostaw odpowiedź