Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na tropikalne ciasto. Ciasto to łączy w sobie smaki słodko-kwaśne i kokosowe. Jest puszyste, mięciutkie, wilgotne. Niby zwykłe ciasto do kubka herbaty, ale jednak ten egzotyczny smak nie da o sobie zapomnieć. Bardzo proste do przygotowania, bo wystarczy składniki wymieszać rózgą. Nie ma potrzeby używania miksera. Pieczemy około godzinki, do suchego patyczka. Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
SKŁADNIKI:
- 3 jajka,
- 180g cukru,
- 200ml śmietany 18%,
- 180ml oleju,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- Skórka starta z 1 cytryny,
- 120ml pulpy z owoców marakui (4-6 owoców),
- 280g mąki pszennej,
- 75g wiórków kokosowych,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Owoce marakui kroimy na pół i łyżeczką wydrążamy miąższ. Odmierzamy potrzebną ilość. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, olej, skórkę z cytryny i aromat waniliowy. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Dodajemy pulpę z marakui i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy rózgą krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto pieczemy około 50-60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Witam. Jaką śmietanę użyć? Słodką czy kwaśna? Pozdrawiam.
Kwaśną.